Iráčané amputují bez utišujících léků

7. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V iráckých nemocnicích nemají léky. Chybějí tu běžné pomůcky jako gáza a vakcína proti tetanu. A rovněž antibiotika, která pacienta během operace chrání před infekcí...


Ammám - Devítiletý Mahmúd asi zemře. Chlapec si hrál a zvedl něco, co pak vybuchlo, vypověděl jeho otec řeckému lékaři Mogniemu, jenž byl během nynějšího bombardování svědkem operací v bagdádských nemocnicích a minulý čtvrtek odcestoval do jordánského Ammámu.

Mahmúdovi operovali chirurgové žaludek, vyňali mu slezinu a vyjmuli část střev.

„Když se mu tam nedostane infekce, měl by žít,“ říká Dimitrius Mognie, praktický lékař z Atén, který organizoval humanitní pomoc pro obyvatele Bagdádu.

„Jenže infekce mu tam přímo bují,“ dodává tento devětatřicetiletý podsaditý muž a vysvětluje proč:

„V nemocnici nemají léky. Sám jsem to viděl. Díval jsem se do skříní. „Chybějí jim takové běžné pomůcky jako gáza a vakcína proti tetanu. A rovněž antibiotika, která pacienta během operace chrání před infekcí.“

V dětské nemocnici viděl Mognie zblízka i další oběti nynějšího bombardování - sedmiletou holčičku s těžkými popáleninami na boku a dítě s amputovaným ramenem.

„Je to hrozné,“ podotýká Mognie. Uvádí, že přetížení zdravotníci, zaplavení válečnými zraněnými, amputují dospělým i dětem končetiny bez utišujících prostředků.

„Protože mají nedostatek základních anestetik, jako je pentothal nebo rajský plyn, používají ketamin, přezdívaný pětiminutové anestetikum, a to dokonce i pro amputace,“podotýká Mognie. Jeho slova potvrdili také zástupci Světové zdravotnické organizace. Sdělili, že v irácké metropoli docházejí zásoby anestetik, analgetik a chirurgických pomůcek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?