Irácká města se obávají šíření infekcí

10. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezvládí, které nastalo v Bagdádu, zhorší beztak kritickou humanitární situaci ve městě, varují mezinárodní organizace. Skupiny obyvatel rabovaly sklady s nedostatkovými léky a v ulicích se již několik dnů hromadí odpadky...


Největším nebezpečím pro pětimiliónový Bagdád i ostatní irácká města je ale nyní nedostatek vody.

Vodárny byly poškozeny během náletů a nikdo je neopravuje. Jejich provoz znemožňuje také nedostatek energie. Lidé s prázdnými plastikovými láhvemi žádají vodu pokaždé, když uvidí pracovníky humanitárních organizací.

„Bez vody je všechno marné,“ řekl deníku Independent Iain Simpson ze Světové zdravotnické organizace.

„Veškeré zdravotnické vybavení a léky lze dodat, avšak pokud nemáte vodu ke sterilizaci operačních nástrojů a sálů, není to k ničemu. Situace v Iráku je kritická.“

Přeplněné nemocnice

Již několik dnů jsou nemocnice hlavního města přeplněné tolika raněnými, že o jejich počtu Červený kříž ztratil přehled již na konci minulého týdne.

„Nemocnice dosáhly maxima své kapacity,“ řekla agentuře Reuters mluvčí Červeného kříže Nada Dumání. „Personál pracuje celé dny bez odpočinku.“


Před běžnou operací dávají lékaři pacientům jen 800 miligramů ibuprofenu, tedy stejné množství, jaké obsahují dvě tablety proti bolení hlavy.

Největší zdravotnické středisko Medical City s 650 lůžky se musí obejít bez elektřiny a vody.

Ze sedmadvaceti operačních sálů včera fungovaly jen čtyři, a to za pomoci přetíženého generátoru.

Před běžnou operací dávají lékaři pacientům jen 800 miligramů ibuprofenu, tedy stejné množství, jaké obsahují dvě tablety proti bolení hlavy.

Zraněných neubývá ani v okamžiku, kdy boje utichnou. „Civilisté sem přicházejí stále častěji,“ řekl Roland Huguenin-Benjamin, člen týmu Červeného kříže.

Města se bojí infekcí

Druhé největší irácké město Basra je podle pracovníků humanitárních organizací příkladem toho, jak se bude situace vyvíjet i v ostatních městech.

Trpí totiž akutním nedostatkem pitné vody a začíná se mezi dětmi šířit úplavice, která je tradičním předchůdcem tyfu a cholery.

Podobné zprávy přicházejí i z ostatních míst na jihu Iráku. Ve městech Safván a Násiríja se šíří průjmová onemocnění a špatná situace je i ve městech v okolí Bagdádu, jako je Nadžaf a Hillá.

„Většina lidí žije právě ve městech. Když zkolabuje policie, nastává úplné prázdno,“ řekl agentuře AP Kochler. „Nemocnice jsou přeplněné a situace s vodou není dobrá ani v Násiríji.“

Šíření nemocí napomáhají vysoké teploty a nedostatek antibiotik. Hrozbu zvyšují i nikým neodvážené hory odpadků v ulicích.

Červený kříž odjíždí

Konvoje Světové zdravotnické organizace s lékařským materiálem stojí na hranicích v sousedním Jordánsku, avšak z bezpečnostních důvodů ještě včera odmítaly do Bagdádu odjet.

Červený kříž, jedna z mála mezinárodních organizací, které v Iráku pracovaly, ze země odjíždí kvůli bezpečnostní situaci.

„Nikoli bez lítosti oznamujeme, že jsme kvůli nebezpečné a chaotické situaci v Bagdádu přerušili práci tamní mise,“ sdělil mluvčí této organizace v jordánském Ammánu Muín Kasis.

Konvoj Červeného kříže se včera v Bagdádu stal terčem palby, když se pokoušel dostat k lidem ležícím na ulici. Od úterka je navíc pohřešován kanadský pracovník, jehož automobil byl zasažen střelbou.

V Iráku přerušila činnost také mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF), protože i ona postrádá dva své pracovníky.

EU uvolnila pomoc

Na humanitární pomoc Iráku uvolnila včera Evropská komise 9,5 miliónu eur. Mezinárodní výbor Červeného kříže dostane pět miliónů eur na dodávky jídla, lékařských potřeb a vody. Další peníze si rozdělí ostatní organizace.

Podpora je určena především pro Bagdád a města na jihu. Má stačit pro tři milióny osob.

Dva milióny eur jsou určeny pro Dětský fond OSN UNICEF na zdravotnická a hygienická zařízení, cisterny na vodu, ale i pro zdravotnická centra a nemocnice ve středním a jižním Iráku.

„Tato částka by měla přinést užitek zhruba 500 tisícům lidí,“ uvedla včera komise.

LUCIE BERANOVÁ, Hospodářské noviny, 10.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?