Irácké zajatce ošetřuje loď Comfort

25. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dvanáct operačních sálů, tisíc lůžek pro pacienty a nejmodernější zdravotnické přístroje - tak vypadá špičkově vybavená nemocnice plovoucí po moři: americká nemocniční loď USNS Comfort...


Právě zde jsou podle amerických zdrojů ošetřováni iráčtí váleční zajatci.

„Ošetřujeme jim všechna zranění a poskytujeme tu nejlepší péči,“ oznámil včera poručík Garrett Kasper, mluvčí námořnictva.

Dodal, že Američané chtějí „respektovat jejich soukromí,“ nejen kvůli ženevské konvenci o válečných zajatcích, ale také proto, že chtějí předejít „možným represím“ proti zajatcům či jejich rodinám z irácké strany.

Comfort vyplula z námořní základny Diego García do Zálivu v lednu. „Na palubě jsou neurochirurgové, hrudní chirurgové, praktičtí lékaři, ortopedové, otorinolaryngologové…“ říká velicí důstojník Claude Anderson.

Comfort umí tytéž operace jako velká nemocnice

„Asi padesát procent poranění bude vyžadovat ortopedický zákrok. Sám jsem chirurg specializující se na zranění nohou a kotníků. Nejvíc pomohu při ošetřování úrazů způsobených minami,“ dodává.

Comfort odvede tutéž práci jako velká městská nemocnice. Navíc není ve vodách Perského zálivu poprvé - už v roce 1991 během první války při operaci Pouštní bouře ošetřovala zraněné. Rukama lékařů tehdy prošlo přes osm tisíc pacientů.

Zkušenosti z 11. září

Plavidlo také vypomáhalo po zářijových útocích na Spojené státy v roce 2001 v New Yorku. Lékaři hasičům a dělníkům odklízejícím sutiny Světového obchodního střediska tu ošetřovali jak drobná zranění, tak i pomáhali vypořádávat se s šokem a psychózami. Podle Andersona jsou zdravotníci připraveni i na možnost zranění způsobenými zbraněmi hromadného ničení.

„Byly použity jen několikrát v dějinách. Nejsou ale žádné studie a nikdo nezná všechny jejich účinky. Sami nevíme, jak se s tím vyrovnáme,“ říká Anderson.

JAN ROVENSKÝ, Právo, 25.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?