Irán: Půlroční holčička přežila v náručí mrtvé matky

30. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do včerejšího večera vyprostili záchranáři na 25 tisíc těl obětí zemětřesení. Nemocnice v Bámu jsou beznadějně přeplněné a jako improvizované obvaziště je využíváno také místní letiště. "I když vyčistíme oblast do konce týdne, stejně bude hrozit epidemie...


BÁM - Půlroční holčičku v náručí mrtvé matky vyprostili včera záchranáři v íránském městě Bám, které v pátek postihlo ničivé zemětřesení.

Za včerejšek to tak byl jediný úspěch a vzácný důvod k radosti v situaci, kdy záchranáři i pozůstalí z trosek vyprošťovali jen mrtvá těla obětí. Holčička jménem Nasín byla nalezena v pozoruhodně dobrém zdravotním stavu, ačkoli byla s matkou zasypaná v sutinách domu 72 hodin. Podle záchranářů právě objetí matky zachránilo dítě před padajícími troskami a zachránilo mu život. Ostatní děti rodiny byly pod troskami nalezeny mrtvé. „Našli jsme ji ráno v náručí matky. Byla živá a zdravá,“ řekl agentuře Reuters jeden z pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže v Kermánu, správním středisku postižené provincie. Do včerejšího večera vyprostili záchranáři na 25 tisíc těl obětí zemětřesení. Podle televize CNN by ale počet obětí mohl stoupnout na 30 tisíc, přičemž někteří záchranáři nevylučují 40 tisíc. Zdravotnické zdroje sdělily, že nejméně 30 tisíc osob utrpělo zranění. Nemocnice v Bámu jsou beznadějně přeplněné a jako improvizované obvaziště je využíváno také místní letiště. Město Bám se včera doslova proměnilo v uzavřené město. Bezpečnostní síly totiž ve snaze zabránit drancování uzavřely přístup do města pro veškerou dopravu kromě konvojů s humanitární pomocí a záchranných týmů. Naprostý zmatek se nevyhnul ani dopravě ve městě. Zácpy vytvářel nával lidí pátrajících po zasypaných příbuzných, což konvoje zdržovalo a musely často zastavovat. Toho využívali zloději, aby kamióny vykrádali. Obyvatelé Bámu podezřívají lidi z okolních vesnic, že se chtějí na jejich neštěstí přiživit.

Podpora ajatolláha

Na tři hodiny včera do Bámu přijel i nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Obyvatelům, kteří přežili, slíbil, že město bude obnoveno a bude ještě silnější, než bývalo dosud. „Sdílíme váš smutek. Jsou to naše děti, o které jsme přišli. Vybudujeme nový Bám, který bude ještě silnější než dříve,“ řekl při návštěvě jedné ze zubožených čtvrtí. Krátce po něm si následky katastrofy přijel prohlédnout také íránský prezident Mohammad Chátamí.

Strach z nákazy

Veškeré síly však soustředili humanitární pracovníci na to, aby zabránili šíření infekcí z rozkládajících se těl, která buldozery usilovně zavalují zeminou v hromadných hrobech. Místní hřbitovy se nebývale rozšiřují, není čas těla podle islámských zvyků omývat. Mrtvoly zabalené do bílých pytlů čeká jen postřik dezinfekcí a pak vhození do jam narychlo vyhloubených stavebními stroji. Podle jednoho člena íránského Červeného půlměsíce se včera pohřbívaly hlavně děti. „I když vyčistíme oblast do konce týdne, stejně bude hrozit epidemie,“ řekl agentuře Reuters jeden z íránských záchranářů. Pach mrtvých ohrožuje údajně i citlivý čich speciálně cvičených pátracích psů. Právě strach z epidemií sužuje většinu obyvatel poničených oblastí. „Hlavním cílem je nyní postarat se o zraněné, shánět ubytování, vodu a potraviny pro přeživší a také co nejdříve pohřbít mrtvé,“ řekl chirurg z místní nemocnice Mohammad Ehsání. Bez střechy nad hlavou se ocitlo na sto tisíc lidí. V noci již začínají v oblasti klesat teploty k bodu mrazu a desetitisíce osob stále nocují vedle svých zřícených příbytků. Právě na ně se nyní soustředí pomoc humanitárních organizací celého světa, které do oblasti posílají chybějící potraviny, vodu, přikrývky a oblečení. Záchranáři uvedli, že podmínky v ulicích Bámu jsou zoufalé. Podle místního lékaře Irádže Karímího hrozí průjmová onemocnění zejména mezi dětmi. Město trpí nedostatkem pitné vody a hygienické podmínky jsou špatné. Karímí agentuře Reuters řekl, že do oblasti dorazil dostatek humanitární pomoci v podobě léků a jiného zdravotnického materiálu, ale že problém je v koordinaci její distribuce. Do Bámu přijely záchranné týmy z více než 20 zemí. Pomoc přicházela iod zemí, které nemají s Íránem nejlepší politické vztahy, tedy z USA, ale i například z Egypta nebo Spojených arabských emirátů. Írán v první reakci na nabídky zahraniční pomoci uvedl, že je přijme od každé země, s výjimkou Izraele.

(DPA, ČTK, ik), Právo, 30.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?