Irsko spekuluje o chystané potratové legislativě

6. 5. 2013 7:44
přidejte názor
Autor: Redakce
Irský ministr zdravotnictví James Reilly připravuje novou legislativu, jež definuje podmínky, za kterých žena bude moci podstoupit interrupci.


Před nedávnem se v tamních médiích objevily spekulace, že nový zákon obsahuje i pasáž, jež těhotným ženám, které mají sebevražedné sklony, nařizuje podstoupit před případným potratem vyšetření u šesti různých lékařů, z toho čtyř psychiatrů. James Reilly to však popřel.

Jsme ve fázi příprav

Právo podstoupit interrupci v případě sebevražedných sklonů zaručuje Irkám rozhodnutí nejvyššího soudu z roku 1994 (tehdy, v případě označeném jako X, soud rozhodoval o 14leté dívce, jež otěhotněla po znásilnění a hrozil u ní pokus o sebevraždu). Zprávu o údajně připravované podmínce o návštěvě šesti specialistů dokonce převzala státní televize a některé velké deníky. Ministr zdravotnictví ji okamžitě dementoval.

„Myslím, že někteří lidé nabyli zcela mylného dojmu. Zákon se sice stále nachází v procesu přípravy, ale já chci předejít případným dalším spekulacím. Nikdy jsme neměli v úmyslu podrobit ženu se sklony k sebevraždě vyšetření šesti lékařů,“ ubezpečil James Reilly a požádal veřejnost o dostatek času na dokončení legislativy.

Snaha o srozumitelnost

Současná platná legislativa zakazuje provedení interrupce s výjimkou situací, kdy je ohrožen život (nikoli však zdraví) ženy. Vágní formulace v zákoně ovšem často vede k nejistotě lékařů, zda potrat skutečně mohou provést, aniž by se dopustili trestného činu. I to je jeden z důvodů přípravy nové legislativy.

Tím druhým je pak loňský případ 31leté Savity Halappanavarové, jež v říjnu zemřela v nemocnici poté, co jí lékaři odmítli přerušit těhotenství. Do zdravotnického zařízení byla žena přijata ve vážném stavu. Vyšetření potvrdila, že se plod nevyvíjí a nepřežije. Kvůli zdravotním potížím Savita Halappanavarová neúspěšně žádala o interrupci. O několik dní později plod v těle matky skutečně zemřel, ani ženu se již ovšem zachránit nepodařilo. Nedávno zveřejněné výsledky vyšetřování její smrti ukázaly, že podlehla potratu, rozsáhlé sepsi a E. coli zjištěné v její krvi.

Odborníci se shodli, že pokud by lékaři Savitě interrupci provedli, s největší pravděpodobností by přežila. „To, o co nyní usilujeme, je vytvořit zcela srozumitelný a jasný zákon, aby ženy žijící v této zemi věděly, na jaké služby mají nárok, ale také aby zdravotnickému personálu bylo jasné, co je a není legální,“ uzavřel irský ministr zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?