Irský výrobce léků Elan propadl do skupiny nespolehlivých

7. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Neúnosně drahý výzkum a vývoj nových léků, jimiž Elan chtěl na světových trzích obstát mezi farmaceutickými obry, zřejmě přiměl management k ukrývání nákladů...


Akcionáři Elanu chtějí odvolat management, protože zavinil pokles zisků a uchýlil se asi i ke špinavým účetnickým praktikám.

Miroslav Prchal

Dublin/Praha - Náhlý, skoro padesátiprocentní pondělní pokles akcií největší irské farmaceutické firmy Elan na burzách v Dublinu i New Yorku vyvolal zděšení mezi jejími akcionáři. V ovzduší hysterické podezřívavosti, která právě panuje na kapitálových trzích po prosincovém bankrotu společnosti Enron, se pod lupu dostaly i účetnické praktiky Elanu.

Například deník Wall Street Journal včera Elan dokonce zařadil mezi společnosti jako nedávno zkrachovalý Global Crossing či nyní ostře sledované Tyco, které se při vylepšování hospodářských výsledků rovněž uchylovaly k „účetnickým trikům“.

Neúnosně drahý výzkum a vývoj nových léků, jimiž Elan chtěl na světových trzích obstát mezi farmaceutickými obry, zřejmě přiměl management k ukrývání nákladů. Na rozdíl od Enronu, který vytvářel tzv. partnerské firmy, jež mnohdy ani nevyvíjely žádnou podnikatelskou činnost, ale sloužily pouze pro přelévání financí, Elan zakládal společné podniky, z nichž některé se zabývaly výzkumem a vývojem léků, a jiné jejich prodejem nebo testováním. Celkem jich bylo 55 a měly vlastní účetnictví nezávislé na knihách Elanu. Do některých z nich management hrnul obrovské prostředky. Ty pak od mateřské společnosti jako by nakupovaly licence na léky. A Elan vykazoval tyto částky, které do nich předtím napumpoval, jako své další tržby.

Dokud akcionáři dostávali slušné dividendy, protože Elan byl hvězdou akciových trhů, bylo všechno v pořádku. Už loni by byl obrat společnosti, jak ve své analýze uvádí Wall Street Journal, bez těchto dcer o 39 procent nižší. A dluhy o třetinu vyšší.

Je zřejmé, že Elan si při výzkumu nových léků ukrojil příliš velký krajíc. Z pěti produktů se jen tři mají dostat na světové trhy už letos. Prostředek proti roztroušené skleróze je teprve v třetí fázi výzkumu. Tragédii však Elanu přivodila vakcína proti Alzheimerově chorobě, jejíž prodej by firmě přinesl obrovské zisky. Jenže při klinických zkouškách ve Francii a Švýcarsku došlo u pěti pacientů k poruše centrální nervové soustavy, a testy proto musely být přerušeny. Tím byl ohrožen i společný podnik Autoimmune Research Development (ARD), který Elan založil s cílem provádět klinické zkoušky svých produktů. Investoři a analytici soudí, že může jít o jednu z těch firem, do nichž irský výrobce léků přeléval dluhy a příjmy.

Miroslav Prchal, Hospodářské noviny, 7.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?