Islandská firma našla gen spojený s osteoporózou

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci z islandské společnosti DeCODE Genetics v Londýně oznámili, že na jednom z genů identifikovali variace zvyšující u člověka riziko onemocnění osteoporózou...


LONDÝN -

V brzké době by mohl přijít na trh diagnostický test, který by lékařům umožnil odhalit u pacientů dispozice k této formě kostní atrofie, citovala agentura Reuters ředitele islandské firmy Kariho Stefanssona.

Sedm příslušných variací objevili vědci v genu na chromozomu 20, upřesnil Stefansson. Lidé s těmito genetickými variacemi jsou několikanásobně náchylnější ke vzniku osteoporózy než ostatní, vyplynulo z výzkumu, jehož výsledky hodlá společnost zveřejnit v brzké době v prestižním vědeckém magazínu.

K těmto závěrům došli islandští badatelé prověřením genetických dispozic tisícovky

nemocných osteoporózou a jejich zdravých příbuzných ze 139 rodin.


Sedm příslušných variací objevili vědci v genu na chromozomu 20. Lidé s těmito genetickými variacemi jsou několikanásobně náchylnější ke vzniku osteoporózy.

Osteoporóza může být velkým zdravotním problémem pro osoby nad 50 let, zejména pro ženy. Jejími charakteristickými projevy je progresivní řídnutí a oslabování kostí, které zvyšují unemocných nebezpečí zlomenin.

S pomocí diagnostického testu, který by mohl být podle Stefanssona k dispozici během „pár let“, by však mohli rizikoví pacienti zavčas čelit propuknutí této nemoci úpravou svých stravovacích návyků, cvičebním režimem nebo v případě nutnosti

léky.

Společnost DeCODE Genetics si také rezervuje práva na vývoj léku proti osteoporóze na základě svých poznatků z genového výzkumu. To ale potrvá ještě řadu let, upozornil v této souvislosti Stefansson.

Firma DeCODE Genetics vychází při svých výzkumech ze zdravotních záznamů islandského obyvatelstva a specializuje se na vývoj geneticky založených testů a léků.

Společnost zakoupila exkluzivní přístup ke zdravotním záznamům islandského

obyvatelstva a za jejich pomoci zkoumá možné vazby mezi různými chorobami a případnými genetickými dispozicemi.

Islandská populace je do značné míry výjimečná, protože zůstala prakticky stabilní od doby, kdy ostrov v devátém a desátém století osídlili Vikingové.

V říjnu 2001 například vědci DeCode oznámili zmapování genu, který je spojen s hlavní formou Parkinsonovy nemoci. Ve spolupráci se švýcarským chemickým koncernem Roche Holding AG dále islandská společnost zjistila dva geny související s klinickou depresí a obezitou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?