Italové chtějí po smrti Eluany novou legislativu o konci života

11. 2. 2009 9:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Před vchodem do kliniky La Quiete v městě Udine leží svíčky, k zábradlí jsou přivázány transparenty a bílé balónky. Zůstaly tu po noční modlitbě na památku Eluany Englarové, která v pondělí večer po 17 letech v kómatu zemřela. Politici nyní chtějí schválit zákon upravující konec života...


napsal včera deník La Stampa.

Náhlá zpráva zastihla senátory při diskusi o návrhu zákona, jehož cílem bylo zabránit Eluaně zemřít. Schůze byla přerušena minutou ticha, hned vypukla polemika. „Vládě nebylo umožněno podniknout kroky k záchraně života,“ prohlásil premiér Silvio Berlusconi.

V sále došlo skoro ke rvačce poté, co někteří představitelé pravice začali křičet směrem k opozičním lavicím „Vrahové!“ Senátoři obou směrů se v noci na včerejšek nicméně shodli, že nyní chtějí přijmout komplexní zákon upravující poslední chvíle života. Parlament tak chce zaplnit legislativní vakuum, a jak řekl ministr zdravotnictví Maurizio Sacconi, dokázat, že „Eluanina oběť nebyla zbytečná“. V Itálii není eutanazie povolena. Pacienti mají právo odmítnout léčbu, ale neplatí žádný zákon, který by platil v situaci, kdy pacient není schopen sám o sobě rozhodovat.

Žena, jejíž případ zaujal veřejnost nejen v Itálii, skonala nečekaně kolem půl osmé, důvodem je nejspíše zástava srdce způsobená selháním ledvin. Konečné slovo padne až po pitvě, kterou jako „rutinní záležitost“ nařídila prokuratura v nedalekém Terstu. „Ať jim Bůh odpustí,“ prohlásil včera Vatikán. „Ti, co s tím souhlasili (s přerušením výživy), nesou těžkou odpovědnost před Bohem a před společností,“ oznámila Italská biskupská konference. Podle Berlusconiho byla Eluana „zabita“.

Kdo mluví o vraždě, „není ani hyena, je to jenom ubohý hlupák“, odvětil levicový starosta Benátek Massimo Cacciari.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?