Italský gynekolog Antinori ukončil hladovku

6. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Italský gynekolog Severino Antinori včera ukončil hladovku, kterou začal před dvěma týdny na protest proti údajné šikaně ze strany úřadů. Vláda mu vzkázala, že je nakoloněna svobodě výzkumu a vědy...


ŘÍM - Italský gynekolog Severino Antinori včera ukončil hladovku, kterou začal před dvěma týdny na protest proti údajné šikaně ze strany úřadů.

Při zahájení protestu profesor Antinori před novináři v Římě prohlásil, že ho pronásleduje ministr zdravotnictví Girolamo Sirchia - kvůli výzkumům, jež vede v oblasti klonování.

Antinori tehdy také požádal o schůzku premiéra Silvia Berlusconiho či vicepremiéra Gianfranka Finiho.

Později ho sice přijal jen Berlusconiho spolupracovník Paolo Bonaiuti, nicméně ten mu dal ujištění, že vláda „je nakloněna ochraně svobody věd a výzkumu“. Vyplývá to z prohlášení, které včera Antinori zveřejnil.

Antinori se před dvěma lety celosvětově proslavil tím, že umožnil několika ženám po menopauze, aby mohly porodit zdravé děti.

Loni v listopadu oznámil, že začátkem letošního roku se „někde ve světě“ narodí prvé klonované dítě - neposkytl ale novinářům žádné další podrobnosti. Zdůraznil však, že s touto záležitostí nemá nic společného.


Antinori dříve prohlásil, že se letos narodí „někde na světě“ klonované dítě. Spojitost s raeliány však odmítá.

Později představitelka sekty raeliánů Brigitte Boisselierová skutečně v USA ohromila svět tvrzením, že se narodilo prvé klonované dítě. Své výroky ale ani ona nepodepřela žádnými konkrétními informacemi.

Zatím není jasné, zda Antinori měl na mysli tuto událost; z jeho předcházejících výroků vyplývá, že raeliány ani Boisselierovou neuznává.

Napětí mezi Antinorim a ministrem Sirchiou vypuklo poté, co italský parlament otevřel ke klonování debatu, která vyústila tím, že ministr byl pověřen zahájit vyšetřování Antinoriho aktivit. Sirchia se přitom opřel o skutečnost, že v Itálii je klonování zakázáno.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?