Italští chirurgové zdokonalili transplantaci kostí

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Italským chirurgům z Rizzoli Orthopaedic Institute v Boloni se podařilo zdokonalit techniku transplantace kostí. O svém úspěchu informovali v odborném časopisu Lancet...


Italským chirurgům z Rizzoli Orthopaedic Institute v Boloni se podařilo zdokonalit techniku transplantace kostí. V roce 1997 odebrali při operaci čtyřleté pacientce vrchní část stehenní kosti s nádorem. Kost zrekonstruovali tak, že na prázdné místo transplantovali lýtkovou kost i s cévami a doplnili ji ještě kostní hmotou od jiného dárce. Nyní, téměř pět let po operaci, transplantovaná kost stále roste a dítě může normálně chodit. O svém úspěchu lékaři informovali v odborném časopisu Lancet (vol. 361, p 140).

Transplantovanou lýtkovou kost lékaři chirurgové přenesli i s vlastními cévami, které napojili na cévy v místě transplantace – ve vrchní části kosti stehenní. Volná místa byla vyplněna kostní hmotou od vybraného dárce. Nakonec lékaři celou rekonstruovanou část zafixovali titanovou destičkou.

„Byli jsme překvapeni, jak hodně a dobře transplantovaná kost rostla,“ řekl k této technice vedoucí týmu doktor Marco Manfrini. „Jelikož kost měla vlastní krevní zásobení, roste a vyvíjí se zcela normálně. Živá transplantovaná kost se spojila s tkání od dárce a dokonce tuto tkáň začala vyživovat svými cévami,“ dodal.

Nápad vyjmout lýtkovou kost a použít ji k transplantaci na jiné místo těla pacienta vzešel z předchozích zkušeností, kdy italští chirurgové tuto kost používali k rekonstrukcím ramenního pletence nebo zápěstí.

Léčba kostních tumorů u dětí je často komplikovaná tím, že transplantovaná kostní tkáň přestane růst a pak je nutná buď reoperace nebo v některých případech i amputace.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?