IVF a vícečetná těhotenství - pohled českého lékaře

21. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vícečetná těhotenství tvoří 20 až 40 procent všech gravidit, ke kterým došlo po in vitro fertilizaci. Podle nedávné americké studie mohou matky po vícečetném porodu pociťovat obecně méně kvalitní mateřský život. Mají obdobnou zkušenost také čeští lékaři? Čtěte v článku...


Studie prezentovaná na konferenci v San Antoniu sledovala problém vícečetných těhotenství v důsledku IVF. Výzkum proběhl na vzorku 300 žen. Ukázal, že ženy, kterým se narodí dvojčata nebo trojčata, vykazují obecně menší spokojenost v mateřství i v manželství. Některé dotazované matky dokonce litovaly toho, že IVF podstoupily. (Článek o studii - ZDE )

Zkušenosti českých žen, kterým se narodí dvojčata, jsou však podle Milana Mrázka z centra asistované reprodukce ISCARE poněkud odlišné:

„Ze své praxe vím, že většina žen dvojčetnou graviditu vnímá pozitivně, někdy ji dokonce i požadují. Psychologické studie jsme sice neprováděli, ale ze setkání rodičů s dětmi, která každoročně pořádáme v Hloubětíně, je patrné, že ženy zmíněné problémy nemají,“ řekl M. Mrázek pro Zdraví.Euro.cz.

Zároveň však dodává, že jiná situace je u trojčat, u kterých je výrazně vyšší riziko komplikací. „Myslím si, že péče o tři děti, které se ve vysokém procentu rodí extrémně předčasně a vždy císařským řezem, je vysilující. Žádná z těchto žen si určitě nedovede představit, jak budou vypadat nejbližší roky po porodu. A to již vůbec nehovořím o případech, kdy se některé z dětí narodí handicapované následkem prematurity.“

Omezit počet transferovaných embryí

Vícečetná těhotenství tvoří 20 až 40 procent všech gravidit, ke kterým došlo po in vitro fertilizaci. V některých státech, například ve Švédsku či v Británii určuje zákon, že lze přenést pouze dvě embrya. V České republice zatím existuje pouze metodický pokyn odborné společnosti ČGPS Sekce asistované reprodukce, ve kterém je horní limit pro embryotransfer 3 embrya.

„Už delší dobu se snažíme celkový počet embyrí snižovat a individualizovat podle okolností jednotlivých žen. Podařilo se nám tak výrazně snížit výskyt gemini,“ poznamenává M. Mrázek.

Počet transferovaných embryí závisí zejména na věku ženy, na dosavaním průběhu léčby a také samozřejmě na kvalitě zárodků. „U žen do 35 let v 1. a 2. IVF cyklu nepřenášíme nikdy více než embrya dvě. Pokud ani po 2. IVF cyklu k těhotenství nedojde, transferujeme někdy i embrya tři,“ dodává lékař.

(ivb), www:Zdraví.Euro.cz. 21.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?