IVF: léky by se mohly předepisovat individuálně

15. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pravidla pro úhradu asistované reprodukce by se mohla v dohledné době změnit. Léky nutné k umělému oplodnění by se předepisovaly ženám individuálně, a nikoli jako nyní, kdy pojišťovny hradí paušální částku na průměrnou léčbu průměrné pacientky...


PRAHA - „Nový systém by mohl začít platit již ve druhém pololetí tohoto roku,“ uvedla senátorka Zuzana Roithová.

Změna by se týkala asi desetiny žen, které se v centrech asistované reprodukce snaží počít dítě. Zhruba taková část pacientek potřebuje podle ředitele centra Pronatal Tonka Mardešiče větší množství léků, než pojišťovna na jeden cyklus mimotělního oplodnění hradí.

Další náklady, které mohou dosáhnout až 15 tisíc korun, musí zaplatit ženy samy. Pojišťovny přijde každý ze tří jimi hrazených cyklů zhruba na 65 tisíc korun.

ěkteré z pacientek potřebují naopak léků méně. Jelikož však obdrží plně hrazenou dávku naráz, často jim léky doma zbudou.

„Tyto léky v řádech tisíců korun, jakmile se vydají jednou z lékárny, nemohou být použity pro jinou pacientku,“ poznamenala Roithová. Nový systém, na němž se dohodli odborníci se zdravotními pojišťovnami, by tomuto plýtvání zamezil, protože

léky by se předepisovaly po částech.

DÁLE ČTĚTE:
Asistovaná reprodukce: plýtvá se léky?\\

Sekce asistované reprodukce Gynekologicko-porodnické společnosti Jana Evangelisty Purkyně vypracuje do 30. dubna kritéria, která by přesně definovala skupinu žen, jejichž léčba vyžaduje vyšší než průměrnou dávku léků.

Lékaři jsou připraveni předepisovat léčbu individuálně a zdravotní pojišťovny jsou ochotny uhradit těmto ženám potřebné množství léků nad maximální limit.

„V momentě, kdy to bude legislativně ošetřeno v úhradových dohodách, to bude pojišťovna akceptovat,“ potvrdil Petr Pokorný ze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Představitelé zdravotnických zařízení ve spolupráci se zástupkyněmi z řad pacientek také vypracují laické standardy, které pomohou lépe informovat neplodné páry, co je vlastně při asistované reprodukci čeká.

Podle Mardešiče řeší v současnosti problém s otěhotněním asi desetina párů a jejich počet stále stoupá. Podíl na tom má jednak zvyšující se počet žen, které odkládají mateřství na pozdější věk, ale v posledních letech také klesající plodnost mužů.

Neplodnost muže je dnes hlavní indikací pro léčbu mimotělním oplodněním,“ upozornil lékař. Díky oplodnění „ve zkumavce“ přišlo loni v Česku na svět 2800 dětí. Čeští lékaři pomohou zhruba 30 procentům neplodných párů, což je větší úspěšnost než v ostatních zemích Evropské unie.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?