IZIP je mezi 11 firmami s návrhem na elektronické zdravotnictví

26. 10. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost IZIP je mezi 11 firmami, které se přihlásily do soutěže o návrh, jak by mělo vypadat elektronické zdravotnictví v ČR. ČTK to potvrdil ředitel společnosti Jiří Pašek. Soutěž vypsalo ministerstvo poté, co dosáhlo odchodu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) z projektu elektronických zdravotních knížek. Společnost má nyní s VZP novou smlouvu na portál, přes který pojišťovna komunikuje s lékaři, pacienty i pojištěnci.


Ministerstvo do měsíce vybere vítěze, Pašek soudí, že jejich projekt je nejlepší, přesto podle něj nevyhraje. Těžko si podle něj představit, že by ministerstvo podpořilo to, aby se projekt společnosti IZIP rozšířil na celé zdravotnictví. VZP vlastní v IZIP 51 procent akcií.

Elektronické knížky stály VZP za deset let téměř dvě miliardy korun a nepodařilo se je plošně rozšířit. Podle Paška za tím stojí odpor lékařů, kteří nechtěli, aby někdo viděl do toho, jak léčí a jaké léky předepisují. Pilotní projekty ve dvou regionech přitom prokázaly, že pokud by elektronické knížky mělo všech deset milionů obyvatel a psali do nich všichni lékaři, ušetřilo by zdravotnictví ročně dvě miliardy.

Ministerstvo hledá v soutěži řešení, jak umožnit sdílet data, která jsou už teď v nemocnicích a ordinacích. Podle Paška je to možné i bez této soutěže - zdravotnická zařízení i všichni dodavatelé, i když třeba mají odlišné systémy, navzájem komunikují za pomoci datového standardu DASTA.

Nabídky vyhodnotí ministerstvo do konce listopadu a ještě do konce roku vypíše na nový systém tendr. Elektronické zdravotnictví by bylo možné nastartovat od ledna 2014, do té doby by měla být hotová legislativa, která stanoví pro zdravotníky povinnost systém používat.

Ministerstvo chce získat model, který má umožnit sdílet lékařům, zdravotním pojišťovnám i pacientům údaje o léčbě. Cílem je zlepšit péči a zároveň ušetřit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?