IZIP po roce: lékaři v rozpacích

27. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rok po zavedení internetových zdravotních knížek v systému IZIP se při jejich hodnocení objevují mezi lékaři i pacienty rozdílné názory. Někteří jej vítají, jiní k němu nemají důvěru kvůli možnému úniku dat...


Téměř rok mají lékaři a pacienti na Nymbursku možnost využívat Zdravotní knížku na internetu, tak zvaný IZIP. Jejich reakce po jedenácti měsících jsou však odlišné. Někteří lékaři si projekt chválí, jiní v něj do dnešního dne nemají důvěru. Přesto se na internetu od loňského března do dnešního dne objevilo patnáct set elektronických zdravotních zpráv a záznamů z Nymburska.

Cílem systému je podle autorů projektu zkvalitnění poskytované zdravotní péče tím, že umožní lékařům i pacientům včasný přístup k informacím a pomáhá předejít zbytečně opakovaným vyšetřením a nesprávnému užívání léků různých názvů s obdobnou nebo stejnou účinnou látkou, jejichž kombinace by mohla být škodlivá.

Podle informací agentury Quent s.r.o., která je hlavním propagátorem programu, se mezi tři nejaktivnější lékaře nymburského regionu zařadila i poděbradská dětská lékařka Anna Preislerová. Podle ní však projektu mnoho rodičů nedůvěřuje.

„Máme počítačový program, ze kterého jdou zdravotní záznamy automaticky do systému, navíc jsme na připojení tři, takže to není tak finančně náročné. Mnoho rodičů ale nechce, aby informace o jejich dítěti byly na internetu. Nemají totiž důvěru k jejich nedostupnosti, přestože jsou pod heslem,“ uvedla Preislerová.

Největší zkušenosti mají mezi dotázanými zdravotníky s IZIPem odborní lékaři. Například nymburský onkolog Miroslav Kašpar se do systému musel zapojit povinně.

„Jsme napojeni na centrální registr zhoubných nádorů v Brně. Jeho obrovskou výhodu vidím v tom, že jsou přes tento systém k dispozici komplexní informace o pacientovi, kdekoliv se připojíte na internet. Jeho nevýhodou je prozatím finanční náročnost,“

uvedl Kašpar. A právě drahé připojení přes pevnou linku je důvod, proč mnoho praktických lékařů IZIP zatím nevyužívá.

„Systém se mi líbí, uvažuji o něm. Problém je však v tom, že bych musela být celé dopoledne připojená na internet, což není zrovna nejlevnější záležitost,“

říká nymburská praktická lékařka Věra Bartošová. Mnohahodinové připojení na internet přes pevnou linku by podle některých lékařů znamenalo její blokování a pacienti by se svému ošetřujícímu lékaři neměli šanci dovolat.

„Musel bych si zřídit některou z bezdrátových sítí,“ sdělil poděbradský lékař Pavel Frič. Mezi lékaři však panuje i nedůvěra k systému. „Nejsem si jistý, jestli je to celé dobře promyšleno,“ konstatoval poděbradský chirurg Vladimír Švejcar.

MILENA JÍNOVÁ, Nymburský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?