IZIP roky umírá

1. 3. 2011 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
IZIP určitě začínal v roce 2001 v nadšení, že se ušetří peníze, když budou lékaři mít k dispozici všechny zprávy a vyšetření při každé návštěvě u dalšího libovolného lékaře.


Ale IZIP začal úplně špatně a spíše politicky, než jako komerční projekt. Autoři projektu řekli, dejte nám peníze a my vám je v budoucnu ušetříme. Zeptal se tehdy někdo, kdy?

To je snad první otázka nejen v bance, potřebujete na nějaký projekt půjčit peníze a první otázka zní, kdy počítáte s vrácením. Není možné v bance říct, mám dobrý záměr, jednou vydělám peníze a pak říkat, stále nevydělávám, ale je to na dobré cestě, lidé mě chválí, jednou to vrátím.

Když jsme se v roce 2004 VZP zeptali, jaké jsou základní ekonomické údaje IZIP, tedy příjmy a výdaje, tak místo aby nám VZP podle zákona odpověděla, přeposlala náš mail zakladatelům IZIP a došlo k výhružkám. Tedy bylo hned jasné, že „je něco shnilého ve státě dánském“ a že tedy IZIP stále zůstává v červených číslech.

Pak jsem sledoval, jak se IZIP objevuje v lékařských programech a i dodavatelé programů říkali, dali jsme to tam, ale hned dodávali, on to stejně nikdo nevyužívá. A z okolí nikdo neříkal, IZIP je dobrý, využívám ho.

Roky přibývaly a IZIP stále nevydělával

Když jsem viděl, že software obecně nebývá vždy kvalitní a že lékař má často problémy s obsluhou počítače, tak jsem si říkal, co by se stalo, kdyby došlo k rozdílu mezi skutečným stavem a IZIP, když lékař nemůže věřit nikomu a ničemu, jen sobě, on je pacientovi odpovědný.

A co by se stalo, kdyby data o pacientech někdo prodával, jako se prodávají data z bank a jaké by to mohlo mít děsivé důsledky, třeba kdyby se dostal ven seznam nemocných HIV?

A pacient by někoho žaloval, určitě i svého lékaře. A tedy pro lékaře je nejlepší, když jsou data pouze na jednom místě, a to u něj v zamčené kartotéce.

Proto jsem uvítal, že správní rada VZP na konci roku 2010 zvažovala osud IZIP.

K mému velkému překvapení se rada rozhodla, že bude IZIP nadále finančně podporovat. Nejde o velké peníze vzhledem k rozpočtu VZP, není to první projekt, který se nepodařil, ale proč prodlužovat další umírání IZIP?
Proč si VZP konečně neudělá nějaký audit, který by jí řekl, co s IZIP.

Jeden můj chytrý známý, zdravotnický statistik s doktorátem, by určitě dokázal vymyslet metodiku a postupy, které by zjistily, kde je problém. Kdyby šlo porovnat údaje z VZP s údaji dodanými z IZIP, porovnat je podle rodných čísel a třeba zjistit, kolik lidí využívá IZIP při každém ošetření u lékaře?

Také by byl určitě zajímavý názor ing. Musílkové, mé bývalé kolegyně v předminulém zaměstnání, ale chytit ji bude asi obtížné, jezdí na silné motorce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?