Izraelci prý zdokonalili léčbu deprese magnetickou indukcí

13. 12. 2006 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Izraelští vědci zdokonalili techniku cílené magnetické stimulace mozku, která se používá při léčbě depresí. Magnetickou indukcí mohou nyní ovlivnit mozek až do hloubky osmi centimetrů, tedy v oblastech, které zatím byly mimo dosah...


Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Izraelci pracují na novější metodě magnetické stimulace od roku 2002 na Weizmannově vědeckém ústavu. Vede je Abraham Zangen a jejich cílem bylo dosáhnout do hlubších partií mozku bez zvyšování intenzity proudu.

Klinické testy se od května provádějí na klinice na telavivském předměstí Hod Hašaron. Účastní se jich 30 dobrovolníků od 18 do 65 let, kteří trpí těžkou formou deprese. Dobrovolníci se po dobu jednoho měsíce podrobují 20 sezením a přitom přestanou brát léky, jimiž depresi léčili doposud.

Ředitel kliniky Hilik Levkovic řekl, že jsou dosavadní výsledky povzbudivé. „Stav většiny pacientů se zlepšil, lépe spí, mají chuť k jídlu a lepší náladu. Mizí také potíže poznávacích funkcí, takže se lidé mohou vrátit do práce. Někteří si stěžují na bolesti hlavy nebo na závratě, ale většina nemá žádné potíže,“ řekl. U některých se ale symptomy po ukončení měsíčního sezení objevily znovu, takže lékaři nevylučují, že pacienti budou muset v léčbě pravidelně pokračovat.

Původní metoda, při níž se dosud dařilo ovlivnit mozek jen do hloubky 1,5 centimetru, se ve světě používá od roku 1985 u pacientů, u nichž z nějakého důvodu nelze použít psychofarmaka anebo u nichž nebyla dosavadní léčba účinná. Využívá ji například i psychiatrická klinika Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Izraelští vědci doufají, že nová verze léčby magnetickou indukcí pomůže i obětem mozkových mrtvic či závislostí. Metoda není bolestivá a počáteční nepříjemné pocity časem mizí. Pacient sedí a na hlavě má helmu vytvořenou z drátů, které jsou pod bradou svázány. Lékař k hlavě přiblíží cívku a po čtvrthodinových intervalech aplikuje dvouvteřinový elektrický impulz.

Brit Richard Hopkins, který se zúčastnil předchozích klinických testů, řekl agentuře Reuters, že se jeho stav začal zlepšovat po týdnu. „Byl jsem uvolněnější a šťastnější a těšil jsem se na příští sezení. I teď jsem optimističtější, mám vyšší sebevědomí a víc energie,“ řekl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?