Izraelská vláda schválí kybernetická opatření bez parlamentu

17. 3. 2020 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Izraelský parlament neodhlasoval premiérovo doporučení nechat policii v rámci boje proti koronaviru využívat technologii, která umožní sledovat pohyb lidí v reálném čase i zpětně. Premiér Benjamin Netanjahu přišel s tímto návrhem v sobotu, v neděli jej schválila vláda a včera se mělo hlasovat v parlamentu. Netanjahu ale večer řekl, že vláda parlament obejde a vydá rozhodnutí sama. Policie má díky tomuto opatření získat povolení využívat nástroj používaný dosud jenom v boji proti terorismu i ke sledování občanů.


Příslušný výbor, který  měl rozhodnout, jednání nedokončil, protože v budově parlamentu začali odpoledne skládat přísahu noví poslanci zvolení ve volbách 2. března.

Netanjahu večer řekl, že vláda schválí "mimořádná kybernetická" opatření, která policii umožní využívat sledování nakažených lidí. Policie bude moci najít ty, kdo s nakaženými byli v kontaktu deset minut a déle, a nařídit jim karanténu. Opatření bude platit 30 dní.

V Izraeli je podle čerstvé informace ministerstva zdravotnictví nakaženo 298 lidí. Netanjahu také oznámil další ochranná opatření. Veřejný sektor bude fungovat v mimořádném provozu a soukromý má nechat doma 70 procent zaměstnanců. Otevřené zůstanou obchody s potravinami a lékárny. Zcela se uzavřou jenom místa, kde je registrován vyšší počet nakažených.

Tehilla Shwartzová Altshulerová z izraelského institutu pro demokracii se ale stejně jako mnozí Izraelci domnívá, že zapojit bezpečnostní složky do sledování lidí v době zdravotní krize je "nebezpečný precedens". Podle ní si Izrael nepočíná jako demokracie, jestliže do věci vtahuje Šin Bet.

Policisté už se nyní připojili k inspektorům ministerstva zdravotnictví, kteří kontrolují, jak lidé dodržují karanténu. Musí do ní na 14 dní kdokoli, kdo přicestuje z ciziny, a několik lidí bylo přistiženo, že ji nedodržují. "Obcházíme jednotlivé adresy a snažíme se najít lidi, kteří mají být v izolaci, ale nejsou. Zatkli jsme v minulých 48 hodinách dva lidi," sdělil policejní mluvčí. V Izraeli je v domácí karanténě 70.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?