Izraelský soud vyhověl žádosti žalobců vůči jaderné elektrárně

28. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Izraelský soud nařídil vedení jaderné elektrárny Dimona, aby poskytlo svým zaměstnancům nemocným rakovinou veškeré údaje o úrovni radioaktivity v tomto zařízení...


JERUZALÉM -

Takové informace požadují nemocní nebo jejich rodiny na podporu žalob o odškodnění, které proti jaderné elektrárně podali.

Skupina asi 50 bývalých pracovníků elektrárny na jihu Izraele v roce 2001 požadovala finanční odškodnění. Zaměnstnaci poukazovali na to, že onemocněli kvůli manipulování s radioaktivními produkty během práce.

Někteří bývalí pracovníci dokonce před rokem vedení elektrárny obvinili, že vědomě zatajovalo nehody, v jejichž důsledku onemocněli rakovinou.

Vedení elektrárny a izraelský stát, který je jejím vlastníkem, však poškozeným požadované odškodnění vyplatit odmítaly. Argumentovaly přitom tvrzením, že práce v elektrárně nemá souvislost s pozdějším propuknutím rakoviny u jejích bývalých zaměstnanců s tím, že podíl těchto případů není vyšší než u ostatní izraelské populace.

Údaje o míře radioaktivity v elektrárně pak její vedení odmítalo nemocným rakovinou poskytnout s poukazem na to, že jde o utajované citlivé informace.

Jaderná elektrárna Dimona je oficiálně využívána k civilním účelům. Izrael nikdy nepřiznal, že by měl k dispozici jaderný arzenál. Podle zahraničních expertů mu ale reaktor v elektrárně Dimona, vybudovaný za pomoci Francie, umožnil výrobu až 200 atomových bomb.

Izrael není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, umožňující mezinárodní kontrolu jaderných zařízení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?