J. Kláštersky: Rakovina plic by zmizela, kdyby lidstvo přestalo kouřit

6. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problém rakoviny plic by byl vyřešen, kdyby nebylo kouření. Novinářům to včera v Praze na sedmé středoevropské konferenci o plicní rakovině řekl profesor Jean Kláštersky z Belgie. "Je to jedna z nejhorších rakovin a mohla by prakticky úplně zmizet...


PRAHA - kdyby se nekouřilo,“ uvedl.

Přednosta kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Bulovka Petr Zatloukal připomněl, že rakovina je po nemocech srdce a cév druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Plicní rakovina představuje třetinu úmrtí na zhoubné novotvary, umírá na ni jeden z dvanácti mužů a jedna z 50 žen.

Přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petruželka zdůraznil, že rakovině plic lze jako jedné z mála předcházet. „V 90 procentech souvisí s kouřením, další příčinou jsou změny na úrovni molekulární, ty se nyní snažíme odhalit a zaměřit tímto směrem vývoj nových léků,“ řekl.

Podle Petruželky nastává nová éra léčení rakoviny. „Je to biologická léčba, která je cílená přímo na určité molekulární struktury, jež má zlikvidovat, tím se odstraní přenos signálu do nádorové buňky a zastaví bujení,“ vysvětlil.

Petrželka soudí, že vyhledávání nemocných v ohrožených skupinách, což jsou zejména kuřáci, je otázkou filozoficko-politickou. „Proč by se měly vydávat prostředky na vyhledávání lidí, kteří nejsou schopni přestat kouřit? Prvním krokem v prevenci je proto poukázat na nebezpečnost kouření,“ zdůraznil.

Profesor Michael Cullen z Velké Británie řekl, že rovněž ve Skotsku umíralo dříve hodně mužů na rakovinu plic. „Kuřáctví klesá, protože stoupla cena cigaret a ve veřejných prostorách je zákaz kouření. Kouření už není sexy. Výjimkou jsou mladé ženy, které kouří stejně jako v Česku stále víc, a nás za deset let čeká řešení problému s jejich rakovinou plic,“ dodal.

Mezi nové postupy léčby rakoviny, které lékaři v současné době zkoušejí, patří i takzvaná devitalizace. Tuto metodu, která spočívá v zaškrcení postižené tkáně a ponechání k jejímu odumření v těle, však s největší pravděpodobností u rakoviny plic použít nepůjde.

Večerník Praha, 6.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?