Jablonecká nemocnice investuje do vybavení dalších 20 milionů

20. 7. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice v Jablonci investuje letos do nákupu nové techniky dalších 20 milionů korun. Polovinu výdajů zaplatí město. V květnu přitom uvedla do zkušebního provozu novou magnetickou rezonanci za 50 milionů korun, tu ale pořídila z velké míry za evropskou dotaci a třímilionový příspěvek města. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Petra Krajinová...


„Technika nebude jen pro zdravotníky, ale i pro hospodářskou část a také na opravy a malování,“ dodala mluvčí. Za peníze od města už nemocnice koupila dva narkotizační přístroje nebo rozšířila prostory gastroenterologie. Koupit ještě chce laparoskopickou věž na operační sály a miniendosonograf s tenkými jen dvou až třímilimetrovými sondami, který využijí lékaři při k vyšetřování zažívacího traktu.

Z vlastních zdrojů zaplatila nemocnice variabilní a přitom jednoduché porodnické lůžko. Je nízké a ženy k něj mohou lehce sestupovat. „Rodička na něm může zaujmout polohu, která jí nejvíce vyhovuje. Rodit může i ve dřepu nebo v kleče,“ doplnila vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Hana Appeltová. Dodala, že letos se v jablonecké porodnici narodilo již 718 dětí, což je zhruba stejně jako vloni.

Vybavení magnetické rezonance doplnila nemocnice z vlastních zdrojů o monitor životních funkcí a anesteziologický přístroj. Přístroje jsou potřebné především u pacientů, kterým je při vyšetření podávána narkóza. Jsou to hlavně děti, které nevydrží při zhruba půlhodinovém vyšetření v klidu ležet. „Jedná se o speciální přístroje upravené právě pro použití v magnetickém poli,“ poznamenala mluvčí.

Městská nemocnice v Jablonci nad Nisou má 377 lůžek a slouží pacientům nejen z Jablonecka, ale i z Liberecka a Semilska. Čtyři její pracoviště přitom patří ke špičkovým v zemi, a to gastroentorologické oddělení, laparoskopie, osteocentrum a vyšetření na počítačovém tomografu. Nemocnice má téměř 700 zaměstnanců, z toho asi stovku lékařů. Loni investovala do nové techniky 29 milionů korun, z toho 12,5 milionu zaplatilo město a zbytek pokryla nemocnice z vlastních zdrojů a sponzorských darů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?