Jablonecká nemocnice získala počítače

15. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"V současné době máme asi 230 počítačů, včetně velmi výkonných serverů, ovšem scházejí nám obyčejné stanice. Dar, který nám věnuje Komerční banka, nám výrazně napomůže například při doplnění systému po přestěhování nového gynekologického oddělení, kde byl doposud pouze jeden počítač. Pokud bychom měli nakupovat počet přístrojů, které nám banka věnovala, znamenalo by to pro nás investici kolem 230 tisíc korun. Ty tak můžeme použít na jiné účely...


Jablonec n.N. - “ říká ředitel nemocnice Zdeněk Jakeš. „S nemocnicí spolupracujeme již delší dobu a v rámci možností v tomto partnerství chceme pokračovat. Zdraví lidí je důležité, proto se snažíme zdravotnickému zařízení pomáhat. Komerční banka byla jedním ze zakládajících členů Nadace Nemocnice, kam jsme v minulosti finančně přispívali na obnovu zdravotnické techniky,“ vysvětluje rozhodnutí peněžního ústavu poskytnout nemocnici sadu počítačových sestav ředitel jablonecké pobočky KB Milan Gajdač. Základní počítačová síť, bez níž si moderní zdravotnické zařízení v současné době již nelze představit, vznikla v jablonecké nemocnici v roce 1994. Od té doby ji vedení doplňuje a postupně obnovuje každý rok zhruba 10 procent z celkového objemu používaných stanic PC.

„Naše představa je dostat se ve finále na počet kolem 250 stanic, přičemž je třeba počítat každý rok s obměnou techniky do deseti procent. Od příštího roku plánujeme další rozšíření sítě. V okrese žije bezmála 90 tisíc obyvatel a z toho na 80 tisíc je již zaevidováno v našich databázích, včetně novorozeňat. Vše funguje tak, že pacient jde například na jedno oddělení, kde mu lékař provede vyšetření, a posléze ho pošle k dalšímu kolegovi, ovšem zpráva o vyšetření už nejde takzvaně na papíře s pacientem, nýbrž právě po síti. Tam si ji další lékař kdykoliv otevře. Pochopitelně, že všechna data jsou přísně chráněna,“ podotýká ředitel nemocnice Zdeněk Jakeš.

TOMÁŠ TESAŘ, Deník Jablonecka, 15.08.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?