Jak funguje agenturní zaměstnávání sester?

27. 10. 2015 10:38
přidejte názor
Autor: Redakce

ROZHOVOR




Jednatelka společnosti MEDNET Zuzana Kolbasová představila projekt agenturního zaměstnávání zdravotníků formou přidělování do nemocnic, které čelí nedostatku personálu. Od dubna letošního roku MEDNET díky svým sestrám sanuje jejich výpadky v sedmi nemocnicích své mateřské skupiny VAMED MEDITERRA.

Co bylo prvotním impulsem k rozhodnutí věnovat se přidělování sester do zdravotnických zařízení?

Společnost MEDNET je od počátku součástí skupiny VAMED MEDITERRA, která v České republice provozuje sedm zdravotnických zařízení. Od roku 2011 jsme zvažovali jakým směrem společnost profilovat. Nechtěli jsme „jen“ lamentovat nad tím, jak špatně české zdravotnictví funguje, ale rozhodli jsme se vytvářet projekty, které zdravotnictví prospějí. V současné době má společnost MEDNET již čtyři oblasti působení – agentura práce, vzdělávání, Mednet International a outsourcing. Díky tomu, že patříme do skupiny VAMED, která je součástí nadnárodní společnosti FRESENIUS, máme po celém světě sesterské nemocnice. Začali jsme zaměstnáváním sester v zahraničí – Mednet International. Tento projekt spočívá v přidělování (agenturní zaměstnávání) sester do zahraničí. Sestry z českých nemocnic by v jeho rámci mohly vycestovat na krátkodobý pobyt do nemocnice v zahraničí a naučit se pracovat jinak. Zahraniční pracoviště mají často jiné biomedicínské technologie, jiné personální podmínky v rámci týmu a podobně. Přivezly by si nové znalosti a dovednosti a i na zdejší praxi by nahlížely jinou optikou. Jenže český přístup k práci v zahraničí je trochu zvláštní, a platí to i pro sestry. Už jsme si zvykli jezdit do zahraničí v rámci studia, ale jakmile si najdeme životního partnera, ochota cestovat za prací mizí, a to dokonce i v rámci České republiky.

Ale i tak sestry do zahraničí odcházejí a ministerstvo se obává jejich nedostatku právě z důvodu odchodu do zahraničí za vyššími platy, považuje jejich odliv za masivní. Vnímáte to také tak?

Nedostatek sester podle mě není způsoben a priori jejich odchodem do zahraničí. Nezůstávají v oboru a s vysokou školou si raději najdou zaměstnání jako reprezentant ve farmaceutické firmě a podobně. Souvisí to se změnou koncepce vzdělávání nelékařského zdravotnického personálu po přijetí zákona o nelékařských zdravotnických povoláních z roku 2004. Ani tvůrce toho zákona si snad přece nemohl myslet, že sestrám necháme stejné mzdy a platy, stejné kompetence, ale donutíme je vystudovat vysokou školu. To přece nemůže nikoho motivovat. To, co se s přijetím zákona mělo stát – tedy diskuse o jejich kompetencích, začlenění zdravotnického asistenta do ošetřovatelského týmu – neproběhlo v dostatečné a očekávané míře. Teď mají sestry vysokoškolské vzdělání stejně jako lékaři a ptají se, proč by ony měly podléhat jejich rozhodnutím. Za těch 11 let se přístup lékařů k sestrám příliš nezměnil a velmi často považují sestru za svou asistentku, nikoli partnera. Přitom kompetence ses try je jinde, ve vedení ošetřovatelského týmu.

Nyní tedy sestry umisťujete i do českých nemocnic. Jak to probíhá?

Přidělením naší sestry řešíme jejich krátkodobé výpadky v nemocnicích. Sestry například odcházejí na rizikové těhotenství ihned poté, co se o graviditě dozvědí, protože jejich práce je náročná, téměř pořád ve stoje, hrozí riziko nákaz a onemocnění. Výpadky nemocnice také často řeší při jarních a podzimních obdobích infekcí. Když zůstanou v pracovní neschopnosti tři sestry, může to ohrozit chod celé stanice, ne-li oddělení. Proto jsme vymysleli tzv. pooling, kdy v MEDNET, který má licenci agentury práce, od dubna 2015 zaměstnáváme sestry, jež poté přidělujeme do zdravotnických zařízení, v nichž jsou nejvíce potřeba. Sestry tak získají velké zkušenosti, protože na takovém postu během poměrně krátké doby projdou řadou zdravotnických zařízení a v jejich rámci spoustu oddělení. Mladé absolventky si díky tomu mohou ujasnit, ve kterém oboru by chtěly v budoucnu pracovat, zda spíš v akutní péči, na chirurgii, interně, nebo v následné péči. To totiž ve chvíli, kdy dostudují, úplně přesně nevědí. Zajímavá zkušenost je to také pro zkušené sestry ve středním věku, které už nemusejí pečovat o rodinu, a jsou proto časově i místně flexibilnější. Naše nemocnice jsou po celé České republice, sestry znají rozpis služeb na měsíc dopředu, navíc u odlehlejších nemocnic je i možnost ubytování. Navíc víme, že pokud jsou zaměstnanci dlouho na jednom místě, trochu zakrní a zleniví, zejména pokud postupy a standardy jsou pořád stejné a sestry je vykonávají několikrát denně. Nové, motivované sestry jsou tak pro oddělení přínosem.

To není úplně běžný způsob zaměstnávání sester. Používají ho někde jinde v Evropě?

Tento systém se osvědčil v anglosaských zemích. Máme také zprávy od sester z Anglie, Austrálie a Nového Zélandu, kde tento způsob rovněž funguje. Tam se ses try o umístění do konkrétního zdravotnického zařízení dozvídají dokonce až ten den ráno. My plánujeme s měsíčním předstihem, sanujeme tím větší a předvídatelnější výpadky sester.

Předpokládám, že se sestry musí pro konkrétní pracoviště nějak školit, je to tak?

Ano, ale výhodou českého systému je, že ošetřovatelství je standardizované. Většina českých nemocnic je akreditovaná podle Spojené akreditační komise, takže základní principy jsou shodné. Samozřejmě, bezpečnost/požární ochrana a provozní procesy se musí školit vždy podle konkrétního pracoviště. A první měsíc nejsou sestry umístěny na směnu, kde by byly úplně samy. Pokud ale je sestra zkušená a vnímavá, je schopná se během dvou tří směn zapracovat.

Kolik máte nyní v programu sester?

V současnosti máme v pracovním poměru 15 sester. Dvakrát do měsíce pořádáme výběrová řízení, na to příští máme přihlášeno 36 sester. Jejich hrubá mzda je vypočtena podle dosaženého vzdělání a let praxe a převyšuje současné platové tabulky, nicméně k ní jsou ještě připočteny cestovní náhrady. Formálně jsou zaměstnankyněmi MEDNET, kde mají celý nebo částečný úvazek, a my je pak jako agentura práce přidělujeme na práci do zdravotnických zařízení, takže k jinému zaměstnavateli.

Představuji si, že takto „putující“ sestra musí být nejen schopná, ale i velmi spolehlivá. Jak probíhá výběrové řízení?

Tým hodnotitelů je poměrně obsáhlý, což kandidátky vždy trochu zaskočí. Vedle hodnocení osobnosti zájemkyni prověřují dvě sestry z manažerských pozic, které běžně vybírají sestry ve své nemocnici, a ty je posoudí po odborné stránce.

Pracují vaše sestry pouze ve vašich nemocnicích, nebo i jinde?

Jsou přidělovány do všech sedmi našich a pak ještě do třech dalších nemocnic. První odezvy na inzerát nás překvapily, neboť nebyly od sester-uchazeček, ale od nemocnic mimo naši skupinu, které se ptaly, jestli už máme do programu přihlášené sestry a jestli bychom jim je nemohli půjčit. Projekt jsme zahájili před více než půl rokem a očekáváme i nadále nárůst zájmu stran sester, ale i zdravotnických zařízení. Těm se přiřazování našich zaměstnankyň vyplácí ve dvou aspektech. Jako agentura práce musíme dle zákona splňovat řadu požadavků, jsou na nás zkrátka kladeny velké nároky. Další výhodou pro nemocnice, do nichž sestry na přechodnou dobu poskytujeme, je, že s nimi nemají spojenou téměř žádnou administrativu. Představte si sestru, o kterou se zařízení stará pouze provozně. Agenturní zaměstnávání je ze zákona stanoveno tak, že sestra je na tu dobu sice zaměstnanec přidělené organizace, ale jen co se úkolů týče – oni ji úkolují, hodnotí. Kdežto formální zaměstnavatel jsme my – vybíráme sestru ve výběrovém řízení, vyplácíme jí mzdu. Pokud má nemocnice takových sester větší množství, spoří za HR a mzdovou agendu. Je to velká úleva v administraci a organizaci. Největší problém je v tom, že pokud nemocnici odejde sestra, vypíše na její místo výběrové řízení, uchazeček na volném trhu je málo, a pokud se nakonec podaří novou sestru najít, ta ještě ve výpovědní lhůtě (2 měsíce) pracuje v původním zaměstnání. I tato doba je tedy prostorem pro přidělené sestry.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?