Jak hospodaří nemocnice ve světě? Část čtvrtá: Německo

8. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podobně jako v Česku i v Německu se počet nemocnic postupně snižuje. Některé se zavírají a jiné fúzují. Chystá se navíc rozsáhlá reforma zdravotnictví, takže se čeká další uzavírání nemocnic...


BERLÍN - Podobně jako v Česku i v Německu se počet nemocnic postupně snižuje. Některé se zavírají a jiné fúzují. Chystá se navíc rozsáhlá reforma zdravotnictví, a podle Německého svazu nemocnic proto lze očekávat další uzavírání některých málo efektivních zdravotnických zařízení.

V Německu jsou tři převažující zřizovatelé nemocnic, a to obce, církevní a

charitativní organizace a soukromé subjekty. Všichni zároveň přebírají za své objekty zodpovědnost a většinou nemohou počítat s finanční pomocí státu.

Z nynějšího počtu asi 2200 nemocnic v zemi jich vlastní obce více než třetinu, přibližně 40 procent církve a soukromí majitelé kolem 20 procent. Finanční schodky obecních zařízení vyrovnávají města a obce, pokud jsou na tom ale zainteresovány. Podobně postupují soukromí nebo církevní zřizovatelé.

Nerentabilní nemocnice se uzavírají

U soukromých nemocnic mohou schodky například vyrovnat akciové společnosti. Jestliže se přesto nedaří zařízení finančně udržet, pak se jako nerentabilní uzavírají nebo prodávají, pokud se najde vhodný zájemce. Dalším možným řešením je zmenšování provozů nemocnic a omezování nabídky některých druhů péče.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?