Jak hospodaří nemocnice ve světě? Část pátá: Maďarsko

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Problémy se zadluženými nemocnicemi má také Maďarsko. Vláda v Budapešti dá zadluženým nemocnicím 2,6 miliardy forintů. Kabinet si od tohoto kroku slibuje také modernizaci systému financování a chodu zdravotnictví...


BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda vyčlenila ve státním rozpočtu na letošní rok 2,6 miliardy forintů (přes 343 milionů Kč) na zmírnění zadluženosti nemocnic a zdravotnických zařízení.

Kabinet premiéra Medgyessyho si od tohoto projektu slibuje nejenom oddlužení nemocnic, ale také modernizaci systému financování a chodu zdravotnictví.

Jak nedávno uvedla ministryně zdravotnictví Judit Cseháková, tento program si klade za cíl vytvořit v průběhu několika let takovou strukturu služeb, která bude schopna fungovat bez větších problémů a přitom dokáže zajistit zdravotní péči odpovídající požadavkům dnešní doby.

Podle průzkumu zadluženosti z loňského června dosáhly dluhy 149 maďarských zdravotnických zařízení, které o sobě poskytly údaje, celkem 24 až 25 miliard forintů (asi 3,2 až 3,3 miliardy Kč). Z toho 40 procent jsou závazky po lhůtě splatnosti, které dosahují asi 9,9 miliardy forintů (přibližně 1,3 miliardy Kč). Z

průzkumu rovněž vyplynulo, že dluhy po lhůtě splatnosti, které se hromadí několik let, má téměř 60 procent zdravotnických zařízení.

Účast v programu oddlužení však vláda podmiňuje tvrdými podmínkami. V nemocnicích, které uplatní nárok na finanční pomoc, provedou nezávislí odborníci hloubkový audit.

Podmínkou je také to, aby v případě nemocnic pod kontrolou samospráv převzaly samosprávy garanci za úvěr a navíc přispěly k oddlužení dvacetiprocentním podílem z vlastních zdrojů. Nemocnice musejí kromě toho bezúročnou půjčku ze státního rozpočtu vrátit.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?