Jak hospodaří nemocnice ve světě? Část první: USA

7. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Americké nemocnice se musejí chovat až na výjimky jako podniky, tedy musejí být ziskové. Jen ojediněle může podat pomocnou ruku stát...


NEW YORK - Americké nemocnice se musejí chovat až na výjimky jako podniky, tedy musejí být ziskové. Jinak hrozí bankrot, který řeší soud. Jen ojediněle může

podat pomocnou ruku stát.

V drtivé většině případů je záchrana možná jen tehdy, když nemocnice získá půjčku, a to za normálních komerčních podmínek od obce nebo od banky. Ale dlouhodobé žití na úvěr, včetně dodávek léků, je prakticky vyloučené.

Nemocnice závisejí na pacientech a ti se i ve Spojených státech dělí na solventní, méně solventní a nebo úplně bez peněz. Proto každá nemocnice nejprve zkoumá, zda pojišťovna, jejíž pojištění pacient předloží, je kvalitní, což znamená, zda

proplatí nemocnici včas a v plné výši lékařskou péči, kterou pojištěnci poskytuje.

Toto si nemocnice velmi dobře hlídají. Spolu s předpisy, které například stanovují, jak dlouhá je doba hospitalizace pro různé diagnózy a jaké léky se předepisují, se nemocnicím daří udržet náklady v rozumných mezích.

V tomto systému nejsou ovšem příliš vítáni lidé na chudinském systému pojištění Medicaid nebo na systému Medicare pro osoby starší 65 let, tedy důchodce. Oba systémy jsou dotovány státem, ale lékaři dostávají za stejný úkon pro tyto pacienty až o polovinu nižší sazbu než od komerčně fungujících pojišťoven.

Určitou výjimku představují univerzitní nemocnice, které dostávají nepřímo státní dotace, ale v nijak oslnivém rozsahu. Otázka zdravotní péče pro chudinu a pro důchodce je trvalým problémem a obvykle i předmětem předvolební rétoriky, kdy

uchazeči o prezidentský post slibují a slibují.

Zatím oba systémy, Medicaid i Medicare, běží, podle některých politiků z řad demokratů však lapají po dechu a potřebují státní injekci.

Co se stane, když nemocnice upadne do dluhů?

Pokud jde o chronicky špatně řízenou nemocnici s velkými dluhy, jde do konkurzního řízení. Posledním velkým případem je Greater Southeast Community Hospital ve Washingtonu, které bankrotový soud dal jistou šanci restrukturalizace.

Pokud věřitelé usoudí, že nemocnice upadla do dočasných potíží a lze ji restrukturalizovat, obvykle přistoupí na další půjčku. Tu může poskytnout i obec či město, chce-li si nemocnici udržet jako součást životního standardu, který obec nabízí.

Nemocnice musí obvykle snížit počet zaměstnanců, rozpustit neefektivní oddělení a také omezit nebo zastavit přijímání pacientů, jejichž pojistky nejsou kvalitní.

Zatímco velké podniky svým zaměstnancům zdravotní pojištění platí nebo na ně přispívají, živnostníci a pracovníci malých firem se o sebe musejí postarat sami.

A pokud jde o rodiny se středním příjmem kolem 4000 dolarů měsíčně, dostávají se do takzvané pojišťovací pasti. Na chudinský Medicaid nemají nárok, ale na kvalitní komerční pojištění nedosáhnou. Výsledek je, že se nepojistí vůbec.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?