Jak hospodaří nemocnice ve světě? Část třetí: Francie

8. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Systém francouzského veřejného zdravotnictví čeká rozsáhlá restrukturalizace. Tamní ministr zdravotnictví chce, aby se nemocnice začaly chovat tržně...


PAŘÍŽ - Systém francouzského veřejného zdravotnictví čeká rozsáhlá restrukturalizace, která by měla přispět k lepšímu hospodaření nemocnic.

Ministr zdravotnictví Jean-François Mattei chce, aby se nemocnice ve veřejném sektoru začaly chovat konkurenčním způsobem.

Nemocnice, jež spadají do veřejné sítě, a soukromé kliniky mají totiž ve Francii naprosto odlišný systém financování.

Zdravotnická zařízení ve veřejném sektoru dostávají od státu prostřednictvím všeobecné zdravotní pojišťovny globální roční dotaci a neměla by překračovat vymezené výdaje.

Oproti tomu zařízení v privátní sféře jsou placena na základě sazebníku, a tudíž jsou závislá na své výkonnosti.

Jestliže u soukromých klinik vede deficitní hospodaření nevyhnutelně ke krachu, ve veřejné sféře není schodek v rozpočtu výjimečný, přestože stát nemocnicím poskytuje i dodatečné zdroje.

Státní nemocnice odahují dohromady schodek 137 miliónů eur

Například instituce AP-HP, která sdružuje veřejné pařížské nemocnice a zařízení v okolí metropole, předpokládá, že její loňský rozpočet 4,9 miliardy eur skončí schodkem 137 milionů eur.

Vzhledem k tomu, že třicetimilionovou finanční injekci dostala AP-HP od státu už loni v létě, nedá se čekat, že by se jí podařilo deficit výrazně snížit. Předloni přitom AP-HP vykázala schodek 39,3 milionu eur, přičemž její tehdejší šéf si stěžoval na nedostatečnou podporu ze strany státu.

Francouzské ministerstvo chce sladit veřejné a soukromé zdravotnictví

Ministr zdravotnictví ve svém plánu nazvaném Nemocnice 2007 předpokládá, že by měl být sladěn systém fungování nemocnic ve veřejné sféře a privátu. Letos chce proto u veřejných nemocnic zkušebně přejít na sazby za aktivitu a příští rok by měl být tento systém zaveden pevně.

„Je potřeba, aby v našich nemocnicích byla zavedena kultura dobrého řízení, výsledků a výtečnosti,“ tvrdí Mattei. Skutečná cena za zákroky v soukromých zařízeních dosahuje totiž přibližně jen třetiny cen ve veřejné nemocnici.

Ve snaze ušetřit jde přitom Francie také cestou optimalizace počtu lůžek. Například v letech 1994 až 1998 bylo po celé zemi zrušeno na 17.000 lůžek a předpokládá se, že od roku 1999 do roku 2004 bude zrušeno či převedeno jinam dalších 24.000 lůžek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?