Jak lze získat kvalifikaci adiktologa bez dalšího studia

9. 4. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi nelékařské zdravotnické pracovníky byl nově zařazen adiktolog. Jedná se o nelékařského zdravotnického pracovníka, který bude vykonávat preventivní, léčebnou a rehabilitační péči o osoby závislé na návykových látkách. V roce 2008 vešla v platnost novela zákona č. 96/2004, která umožňuje pracovníkům, kteří vykonávají preventivní, léčebnou a rehabilitační péči o osoby závislé na návykových látkách a splňují podmínky přechodných ustanovení, zažádat o uznání odborné způsobilosti adiktologa.


V zákoně č. 189/2008 článek VIII jsou vyjmenované podmínky, po jejichž splnění je odborná způsobilost uznána. Základní podmínky uznání odborné způsobilosti jsou: získání odborné způsobilosti všeobecné sestry nebo předchozí, nejméně tříleté studium v oborech sociálního, psychologického nebo speciálněpedagogického zaměření a dále musí být splněna podmínka prokázání 5 let výkonu činností, které odpovídají povolání adiktologa.

Zájemci o uznání způsobilosti k výkonu povolání adiktologa, kteří chtějí využít tohoto přechodného ustanovení, musí vyplnit žádost o přiznání odborné způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání podle zákona č. 96/2004 Sb., kterou naleznou na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR: www.mzcr.cz/Odbornik/Pages/491-zadost.html. K žádosti musí být přiloženy: ověřený doklad o vzdělání, zaměstnavatelem potvrzená praxe a stávající pracovní náplň.

Vyplněnou žádost se všemi přiloženými náležitostmi žadatelé zašlou na adresu: Ministerstvo zdravotnictví ČR odbor vzdělávání a vědy Mgr. Jana Pelcová Palackého nám. 4, 128 01 Praha 2 Žádost bude posouzena, a pokud žadatelé splní všechny podmínky přechodných ustanovení, bude jim přiznána odborná způsobilost adiktologa.

Po získání odborné způsobilosti si adiktolog může zažádat o vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu podle zákona č. 96/2004. Zákon č. 96/2004 Sb. (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních) ve znění zákona 189/2008 Sb. § 21a Odborná způsobilost k výkonu povolání adiktologa

1. Odborná způsobilost k výkonu povolání adiktologa se získává a) absolvováním akreditovaného zdravotnického bakalářského studia v oboru pro přípravu adiktologů, b) absolvováním nejméně tříletého studia v oborech sociálního, psychologického nebo speciálněpedagogického zaměření na vyšších odborných školách nebo vysokých školách a akreditovaného kvalifikačního kurzu adiktolog, pokud byl zahájen do konce roku 2011, nebo c) získáním způsobilosti všeobecné sestry a akreditovaného kvalifikačního kurzu adiktolog, pokud byl zahájen do konce roku 2011.

2. Za výkon povolání adiktologa se považuje činnost v rámci preventivní, léčebné a rehabilitační péče v oboru adiktologie, to je prevence a léčba závislosti na návykových látkách a dalších závislostí. Čl. VIII Přechodná ustanovení 2. Ministerstvo přizná na základě žádosti rozhodnutím odbornou způsobilost k výkonu povolání adiktologa podle § 21a zákona č. 96/2004 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona,

a) absolventům nejméně tříletého studia v oborech sociálního, psychologického nebo speciálněpedagogického zaměření po prokázání alespoň 5 let výkonu činností, které odpovídají povolání adiktologa, ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona, nebo b) všeobecným sestrám po prokázání alespoň 5 let výkonu činností, které odpovídají povolání adiktologa, ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona.


Mgr. Tereza Štěrbová oddělení kvality zdravotních služeb Ministerstvo zdravotnictví ČR (tereza.sterbova@mzcr.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?