Jak na financování lékařských fakult?

26. 3. 2018 12:19
přidejte názor
Autor: Redakce

Lékařské fakulty si stěžují na nedostatek finančních prostředků, potřebných pro výchovu budoucích odborníků. Situaci má pomoci řešit nově vzniklá Asociace děkanů lékařských fakult ČR.




„Množící se problémy vedoucí k nedostatku lékařů, podfinancování medicínského školství s úbytkem učitelů lékařství zejména v základních oborech, rozkolísání systému specializačního vzdělávání a trvající nejasnosti v postavení a fungování fakultních či univerzitních nemocnic vyvolaly potřebu konsolidované spolupráce fakult,“ uvedl předseda asociace a děkan 1. LF UK prof.
MUDr. Aleksi Šedo, DrSc. Asociaci vidí jako partnera v dialogu se státními orgány, s univerzitami ale i s občanskou veřejností.

Zásadním bodem mezirezortního jednání je podle děkanů financování medicínského vzdělávání. Peníze jsou potřebné na rozšíření prostorových, ale především personálních kapacit lékařských fakult. Dlouhodobá stagnace hodnocení učitelů lékařství vede k jejich nedostatku napříč obory a k odchodu ze školství do rezortu zdravotnictví.

Obavy z dalšího odlivu mozků

„Lékařské fakulty v současnosti musejí své hospodaření dorovnávat z vlastních zdrojů, např. z příjmů z výuky v anglických studijních programech, přičemž každý rok odmítají vysoké procento uchazečů o studium z kapacitních důvodů. Navíc se snižuje ochota a motivace lékařů a zdravotníků věnovat se pedagogické práci, protože v odpovídajícím postavení lékaře či sestry bez pedagogického úvazku si vydělají významně více. A to nemluvím o možnostech uplatnění v soukromém sektoru či v zahraničí, neboť poptávka po absolventech lékařských fakult celosvětově roste,“ upozornil místopředseda Asociace děkanů lékařských fakult ČR a děkan LF MU prof. MUDr. Martin Bareš, Ph. D.
Pokud odpovědné instituce nezačnou situaci systémově řešit, můžeme podle něj během dvou až tří let očekávat krizový stav v počtu zdravotníků, protože je nebude mít kdo školit. V kombinaci se stárnutím lékařů a jejich odchodem do důchodu to může způsobit velmi vážnou krizi v oblasti dostupnosti a kvality zdravotní péče v ČR.

Hrozící krize ve zdravotnictví

Nutnost omladit populaci lékařů dokládají čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). „Reprezentativní analýzy odhalily významné demografické stárnutí populace lékařů, což ohrožuje některé specializace, kde se průměrný věk blíží hranici 60 let. Bez účinné intervence bude lékařská péče již v roce 2020 přibližně ve 32 % závislá na lékařích starších než 60 let a tento podíl bude dále významně narůstat,“ řekl ředitel ÚZIS doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph. D.

Nedostatek kapacit lékařů je patrný zejména v lůžkové péči, kde již nyní chybí minimálně 1000 úvazků. Ještě do období 2018–2019 budou úbytek stárnoucí populace lékařů pokrývat, pak už to ale stačit nebude. Navíc česká populace stárne i obecně a v následujících 15 až 20 letech dojde k nárůstu nemocnosti typických pro vyšší věkové kategorie (onkologická a kardiovaskulární onemocnění, diabetes, aj.), což přinese nové požadavky na lékařské kapacity ve všech regionech ČR.

Zdroj 1. LF UK, (red)

Aleksi Šedo, Martin Bareš, Pavel Doleček, Roman Prymula a Ladislav Dušek prezentují tristní situaci ve vzdělávání zdravotníků

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?