Jak obstály stránky ministerstva zdravotnictví v očích odborníka?

18. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na české poměry je přístupnost průměrná, avšak např. v USA by takový web vůbec nesplňoval zákonné podmínky přístupnosti pro stránky státní správy. V resortu zdravotnictví bych očekával zvýšenou pozornost potřebám zdravotně postižených...


Redakce Zdravotnictví a medicína požádala Marka Prokopa, odborníka na tvorbu webových stránek, o celkové zhodnocení serveru Ministerstva zdravotnictví ČR. Jeho zprávu přetiskujeme v plném znění:

CELKOVÝ DOJEM

Na první pohled stránky nevybočují z všeobecně spíše slabého průměru webů dalších orgánů státní správy ČR. Z mého pohledu nelékaře obsahují poměrně hodně informací, nedokážu však v krátkosti posoudit, zda je to opravdu vše, co veřejnost (zejména odborná) potřebuje.

Hlavní navigace (menu v levém sloupci) působí přehledným dojmem, i když se nedokážu ubránit pocitu, že celkové členění bylo zvoleno spíše podle organizační struktury resortu, než podle potřeb typických uživatelů.

Z pohledu navigace mne trochu zaskočila „Mapa webu“, která ve skutečnosti není žádnou mapou, ale pouze duplikátem vstupní stránky s rozvinutým hlavním menu do druhé úrovně členění.

Shrnuto: Celkový dojem v rámci české státní správy průměrný, z pohledu moderního webdesignu podprůměrný.

PŘÍSTUPNOST

Protože se dlouhodobě zabývám přístupností webového obsahu, nepřekvapuje mne, že stránky MZ ČR na tom po této stránce nejsou o nic lépe, než většina ostatních projektů státní správy ČR. Na druhou stranu právě v resortu zdravotnictví bych očekával zvýšenou pozornost potřebám zdravotně postižených a osob se specifickými potřebami všeobecně.

Nelze říci, že by se autoři otázkám přístupnosti nevěnovali vůbec. Na stránkách je vidět snaha po dodržování alespoň těch nejpodstatněších pravidel. Bohužel, není dotažena do konce. Nevidomí uživatelé (a stejně tak uživatelé textových prohlížečů, či prohlížečů s malým displejem - např. mobilních telefonů) tak budou bojovat s rozsáhlým navigačním menu na začátku každé stránky, bez možnosti ho snadno přeskočit.

Téměř jediným prvkem používaným pro zvýšení přístupnosti jsou alternativním texty k obrázkům. Ne vždy jsou však perfektní. Např. nevidomý Španěl těžko z českého textu „španělsky“ pozná tu svou jazykovou verzi. Žádný nevidomý pak z alternativního textu „Soubor si můžete stáhnout klinutím pravým tlačítkem myši na odkaz a volbou Uložit cíl jako…“ nepozná, že daná ikona indikuje formát cílového dokumentu RTF nebo DOC, nemluvě o tom, že v mnoha prohlížečích probíhá stahování a ukládání souboru naprosto jinak.

Za obzvlášť tristní však považuji právě masivní používání jiných než webových formátů, konkrétně RTF a MS Word. Přístupnost těchto formátů je minimální a většina na webu nabízených informací tak dostatečně přístupná není.

Zaráží mne i ignorování starších uživatelů, kteří těžko přečtou drobné písmo souvislých textů. Webmaster přitom neudělal nic proto, aby písmo šlo alespoň snadno zvětšovat v nejrozšířenějších prohlížečích Internet Explorer pro Windows.

Shrnuto: Na české poměry je přístupnost průměrná, avšak např. v USA by takový web vůbec nesplňoval zákonné podmínky přístupnosti pro stránky státní správy. V souvislosti se zdravotnictvím považuji nízkou přístupnost za obzvlášť ostudnou.

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ

Zdrojový kód stránek odpovídá metodám používaným před třemi až čtyřmi lety. Po moderním, validním, sémanticky kvalitním HTML kódu ani památky. Hlavně, že si webmaster dal práci s obarvováním posuvníků, čímž sice demonstroval svou znalost neužitečných triků, ale použitelnost stránek tím jedině snížil.

Nevím, jak je web starý, ale rozhodně bych se přimlouval za jeho přepracování, které by přineslo vyšší přístupnost osobám se specifickými potřebami a nižší náklady na následnou údržbu stránek.

Marek Prokop pro www.Zdravi.Euro.cz

Autor je vydavatelem ezinu http://www.sovavsiti.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?