Jak pomoci při coming out

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Mám mladšího bratra, kterému bude v prosinci 16 let. Vždycky byl velmi oblíbený, měl kolem sebe hodně kamarádů a kamarádek. Problém začal až se vstupem na gymnázium, které je mimo naše město, takže byl na společném internátě s další střední školou a učilištěm. Skončilo to zhoršeným prospěchem a vyústilo v odchod na jinou střední. Zhruba v tu dobu jsem si všimla, že se v něm něco zlomilo. Chybí mu každodenní radost ze života, plány, nápady, akce. Během prázdnin byl u mé rodiny. Nedalo mi to a snažila jsem se zjistit, co se s ním děje. Bratr se mi trochu pod mým nátlakem svěřil, že si myslí/ví, že je gay. Nechce, abych to říkala rodičům ani nikomu dalšímu. Dokonce si i myslím, že není rád, že to vím já. Je velmi zmatený, neví si rady sám se sebou, má pocit, že zklamal. Vůbec si nemyslím, že by byl s touhle informací v rodině problém. Zůstane pořád mým bráškou a synem rodičů, ale zjevně se bojí reakcí a přijetí od okolí…




Podle toho, co popisujete, váš bratr pravděpodobně prochází procesem, který se nazývá tzv. coming out (pojem pochází z angličtiny a nemá úplně přesný český ekvivalent, mluví se o sebepřijetí, uznání své homosexuální orientace apod.). Jde obvykle o dlouhodobý proces, který se obyčejně začíná odehrávat v období puberty (což je spojené s probouzející se sexualitou), kdy u jedince dochází k uvědomění si vlastní sexuální orientace a k jejímu ztotožnění a přijetí před sebou samotným a okolím. Přesněji je v literatuře pojmenována verze vnitřního coming out (kdy dochází k sebepřijetí své vlastní sexuální orientace) a vnějšího coming out (kdy se jedinec veřejně svěří či promluví o své sexuální orientaci). Je velmi důležité upozornit na to, že tento proces je často spojen s velkou psychickou a sociální zátěží. Jedinci se v tomto průběhu mohou setkat s nepochopením, posměchem, hůře pak se šikanou, homofobií, diskriminací. Pokud se takové sociální jevy dotknou člověka v nevhodný/nepřipravený čas, mohou končit až velmi fatálním způsobem – sebevraždou.

Klíčová je podpora

Homosexualita prochází značným společenským posunem, byť ani současný stav není příliš utěšující. Když se podíváme do historie, byla trestným činem, nemocí. V současné době existuje institut registrovaného partnerství. Vnímání společnosti se mění, ale jde spíše o vnitřní nastavení než vnější zásahy. Jak si vymoci rovnocennost, přijetí, když stále existují předsudky… K celoplošným akcím patří např. festival Prague Pride. Bezpochyby ke změně ve společnosti přispívá i vnější coming out některé mediálně známé osobnosti – herce, zpěváka, sportovce.
Myslím, že je velmi důležité, že má ve vás bratr oporu a podporu v tak složitém období. Pravděpodobně to ocení i nadále, kdy mu můžete pomoct s hledáním odborníků, doprovodit ho apod. Je možné, že bude potřebovat pomoc odborníků ve smyslu psychologického poradenství a podpory. Tady jen vřele doporučuji dobře si prověřit kontakty, kam se obracet. V úvodu lze využít anonymní a bezplatné služby (např. dětskou krizovou linku, registrované sociální služby), které často mají i internetové poradenství či chat. Je možné využít i různých svépomocných skupin.

odpovídá Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?