Jak s legislativou ke zlepšení podmínek sester

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

V listopadu loňského roku byla znovuobnovena funkce hlavní sestry České republiky. Získala ji osobnost sestrám již dlouho dobře známá - současná ředitelka odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání ministerstva zdravotnictví Mgr. Alena Šmídová.




„Tato novinka byla uskutečněna v souvislosti s realizací změn dalších,“ řekla nám v té době novopečená hlavní sestra. „Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Holcát rozhodl o změně organizačního řádu na ministerstvu. Odbor vzdělávání a vědy se rozdělil na odbor vědy a lékařských povolání a odbor ošetřovatelství a nelékařských povolání. Zůstala jsem ředitelkou odboru a zároveň jsem byla jmenována hlavní sestrou České republiky.“

Cíle a plány pro tento rok

Rozsáhlá anketa mezi sestrami v terénu, kterou realizovala Česká asociace sester (ČAS), i další zdroje ukázaly, že sestry nejsou s danými podmínkami pro výkon profese spokojeny. Vadí jim snižování stavu ošetřovatelského personálu na odděleních, přemíra administrativy, nejasnosti ve vzdělávacím systému pro nelékařské zdravotníky, kvůli ekonomickým důvodům pak nedostatek kvalitních ošetřovatelských pomůcek i neuspokojivé odměňování. „Zmíněné stesky se mezi sestrami opakují nejčastěji. Je potřebné upozorňovat na tyto nedostatky a uskutečnit změny, které by pomohly ke zlepšení podmínek práce sester i ostatních zdravotníků. Z těchto důvodů je nutné spolupracovat s lidmi z praxe, širokým ošetřovatelským terénem, s profesními a odborovými organizacemi zdravotníků-nelékařů a dalšími zainteresovanými skupinami,“ uvádí Mgr. Šmídová.

Co se stalo se zákonem č. 96/2004, který měl platit již od letošního roku?

Dotvořit návrh zákona o nelékařských zdravotnických povoláních, který měl nahradit zákon č. 96/2004 Sb., bylo jednou z našich priorit. Příprava a projednávání tohoto nového zákona bylo totiž bývalým vedením ministerstva zastaveno. V současné době se znovu pokračuje s legislativní úpravou. Odeslání návrhu zákona do vlády je plánováno na březen 2015. Vzhledem k tomu, že je nutné do zákona zapracovat i novelizaci evropské směrnice, je nutné, aby tento zákon nabyl účinnosti v lednu 2016.

A další priority pro tento rok?

Budeme pracovat na realizaci následujících dokumentů a opatření: * objektivní analýza ošetřovatelské zátěže se stanovením metodiky výpočtu ošetřovatelské zátěže - revize a ukotvení v legislativě, * revize personální vyhlášky, * revize a metodika k vedení zdravotnické a ošetřovatelské dokumentace,* problematika přesčasové práce a úpravy tarifních platů, * následná a dlouhodobá péče -zdravotně sociální problematika, * kultivace ošetřovatelských výkonů - 913, 918, 923, včetně vyjednávání se zdravotní pojišťovnou, * vzdělávání sester manažerek -příklady dobré praxe.

Do nové legislativy asi hodně promluví směrnice o uznávání odborných kvalifikací. Připomeňte, prosím, o jakou směrnici se jedná.

Hovoříme o modernizaci směrnice 2005/36/ES, o uznávání odborných kvalifikací, která byla přijata Evropským parlamentem a Evropskou radou 7. 9. 2005 a je novelizována směrnicí 2013/55/EU. Česká republika byla mimochodem mezi prvními zeměmi EU, která směrnici v roce 2008 implementovala do svých zákonů. Byl to zejména zákon č. 18/2004 Sb. a jeho novela v zákoně č. 189/2008 Sb. Ten řeší obecné postupy uznávání a případy, na které se nevztahuje zákon č. 96/2004 Sb. Zákon č. 96/2004 Sb. řeší principy uznávání pro všeobecné sestry a porodní asistentky.

Jak se směrnice promítne do profese všeobecné sestry a porodní asistentky?

Ve směrnici je nově upraveno vzdělávání všeobecné sestry a porodní asistentky. U všeobecné sestry to je předcházející všeobecné školní vzdělání: po 12 letech všeobecné školní docházky (případ ČR, která má 8-9 let ZŠ a 4 roky SŠ) nebo po 10 letech všeobecné školní docházky (případ Německa). Délka studia u všeobecné sestry a též porodní asistentky je nově definována jako nejméně tříleté studium zahrnující 4600 hodin na vysoké škole nebo v zařízeních vyššího vzdělávání na úrovni uznané za rovnocennou, přičemž tuto přípravu lze doplňkově vyjádřit rovněž v odpovídajících kreditech Evropského kreditního systému (ECTS). Nově je u porodní asistentky také definována struktura odborné přípravy - nejméně jednu třetinu z celkové odborné přípravy musí činit klinický výcvik. Jsou též nově definovány základní kompetence pro tyto profese.

Jaký očekáváte výsledek všech opatření?

Je velice obtížné v současné ekonomické situaci zlepšit finanční i další pracovní podmínky zdravotníků. Hodně záleží na vrcholovém managementu jednotlivých poskytovatelů zdravotních služeb. Myslím, že se nám podaří společným úsilím managementů ošetřovatelské péče upravit a snížit administrativní zátěž sester, kdy se ošetřovatelská dokumentace zjednoduší a zbude více prostoru pro péči s pacientem. Doufáme v dokončení návrhu zákona, kde navrhujeme odstranění zbytečných duplicit ve vzdělávání a úpravy výkonu povolání s odstraněním výkonu povolání pod odborným dohledem. Obávám se - kvůli ekonomickému tlaku - snižování počtu ošetřovatelského personálu na minimální obsazení dle legislativy, snížení kvality poskytované péče a větší zátěže ošetřovatelského personálu. Výsledky se ale neprojeví v systému okamžitě. Považuji za nutné stálým tlakem podporovat ošetřovatelská povolání a vůbec význam ošetřovatelství v celém systému poskytování zdravotní péče včetně vzdělávání, jehož kvalita je rovněž ohrožena přijetím různých úsporných opatření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?