Jak se ztrácí miliony

22. 3. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Experti o penězích mizících ve zdravotnictví.


Rudolf Zajac, poradce ministra financí

Dvacet procent z peněz investovaných do českého veřejného zdravotnictví se podle slovenského exministra zdravotnictví a poradce českého ministra financí Rudolfa Zajace rozplyne ve vzduchu. „V roce 2010 mělo české zdravotnictví koeficient efektivity 0,80, tedy 20 haléřů z každé koruny dané do zdravotnictví vyletí komínem. Peníze mizí v drahých nákupech, špatné efektivitě práce, něco se rozkrade,“ řekl.

Transparency International, organizace mapující korupci

České zdravotnictví podle této protikorupční organizace přichází ročně o 20 až 40 miliard korun kvůli neefektivnímu hospodaření.

„Časté obcházení a porušování zákona o veřejných zakázkách a nedostatečná funkce kontrolního systému vedou k tomu, že řada zakázek je realizována za vyšší cenu, než by bylo možné dosáhnout při otevřených a transparentních procesech,“ uvádí analýza Transparency International.

Ministerstvo financí, zpráva z auditu MF

Společnost Krajská zdravotní, která spravuje nemocnice v Ústeckém kraji, nakoupila podle nejnovější prověrky ministerstva financí zdravotnickou techniku o 31 milionů dráž, než představovala jejich obvyklá cena na trhu. Krajská zdravotní předkládala podle auditu účetní doklady za dodávky, které ve skutečnosti neexistovaly.

Ludvík Hovorka, bývalý poslanec KDU-ČSL

Peníze se ztrácejí korupcí při pořizování nákladné zdravotnické techniky. Jedná se o prostředky z evropských fondů. Vybrané nemocnice byly pro drahé zdravotnické přístroje předurčeny na základě pochybných auditů, které nikdo nikdy neviděl. Pro dodavatele jsou nastavena nepřiměřená kritéria, aby byli vyloučeni přímí dodavatelé přístrojů. Přístroje do našich nemocnic dodává pětice kompletátorských firem v průměru o 25 až 30 procent dráž, než je jejich skutečná cena. Ztráta pro zdravotní systém je 1,5 až 2 miliardy. Další ztráta je v úhradách pojišťoven, které musí zbytečně platit za drahé výkony těmito drahými přístroji ve velkém počtu nemocnic, třebaže jsou blízko sebe.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?