Jak to bude s léčením cizinců v Česku

10. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika se po rozšíření Evropské unie stane vyhledávaným místem pro cizince, kteří u nás budou využívat levnější lékařskou péči. Shodují se na tom nejen lékaři v příhraničních regionech, ale také zdravotní pojišťovny. Největší zájem bude podle odborníků o české zubaře...


Právě za nejrůznější stomatologická ošetření se totiž v cizině výrazně připlácí a ošetření v ČR tak vyjde pacienty z jiných členských států výrazně levněji.

„Víme o tom, že němečtí občané i tamní zdravotní pojišťovny v minulosti analyzovali situaci v pohraničních regionech. Jaký bude zájem o české lékaře po 1. květnu, se ale ukáže v prvních měsících po vstupu do Unie,“ řekl k možnému zvýšenému zájmu o české lékaře tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

Občané jiných členských států, podobně jako Češi na území Unie, budou mít u nás nárok pouze na akutní léčbu. Tu budou posléze příslušné zdravotní pojišťovny v ČR vyúčtovávat svým partnerským institucím v cizině.

„Nezastírám však, že se může mnoha občanům jiných států EU vyplatit k nám dojet a nechat se ošetřit. Například v Rakousku a Německu pojišťovny téměř nepřispívají na stomatologickou péči. Výlet k zubaři do Čech posléze vyjde občany zmíněných zemí podstatně levněji, a to až o polovinu,“ dodal Suttner.

V pohraničí dentisté vydělaávají

Na zdravotní turistice podle zpráv z Rakouska již nyní někteří dentisté v příhraničních regionech vydělávají.

Tamní pacienti volí mezi ošetřením v ČR a Maďarsku. „Porcelánové korunky za cenu od 104 eur s pětiletou garancí! Zdarma taxík z Vídně“, „Klinika hodinu autem od Vídně, jen sedm kilometrů od hraničního přechodu. Odvolejte se na tento inzerát - sleva deset procent!“ lákají podle ČTK potenciální klienty do maďarských zubních ordinací mimo jiné inzeráty v rakouském tisku.

Sami zubaři přitom upozorňují, že jejich služby už dnes horko těžko pokrývají potřeby české populace. Ministerstvo zdravotnictví k problému uvedlo, že při větší poptávce péče od našich občanů by měly zdravotní pojišťovny uzavírat smlouvy s dalšími zdravotnickými zařízeními. Kde ale potřebné odborníky vzít, úřad už nesdělil.

„Nedostatek dentistů opravdu může nastat. Populace zubařů se v ČR ztenčuje. Navíc lze očekávat i odliv mladých do ciziny,“ naznačil Jiří Zemen z představenstva České stomatologické komory.

„Ošetřit pacienta platícího v hotovosti je vždy výhodnější. Bude tedy záležet na etice jednotlivých lékařů,“ shrnul s tím, že úbytek našich dentistů by ale mohli zaplnit odborníci z jiných zemí, například Polska, Slovenska.

Stejný zájem jako o české dentisty bude podle odborníků rovněž o naše plastické chirurgy. Patří ke světové špičce a přitom provádějí zákroky za výrazně nižší ceny než v SRN nebo Rakousku.

Zájem ze strany západních sousedů by mohl být také o nákup farmaceutických produktů v lékárnách v českém pohraničí, které jsou u nás o něco levnější.

Lenka Hloušková, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?