Jak uspat miminko, když nechce spát? Ztlumte světla a pusťte bílý šum

17. 6. 2020 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce



Probouzí se vaše dítě v noci často s pláčem? Problém pomůže vyřešit změna jeho spánkové rutiny. Údajně totiž neexistuje nic takového jako špatný spánek, jen špatné spací návyky, které lze pozměnit. Vyhněte se tedy běžným spánkovým sabotérům a užijte si čas strávený s vaším miminkem, zatímco budete oba dva dobře odpočatí.

Jak uspat novorozence?

Děti nemají pravidelné spánkové cykly přibližně až do věku 6 měsíců. Novorozenci sice prospí asi 16 až 17 hodin denně, nicméně vydrží spát pouze 1 nebo 2 hodiny najednou. Jak děti stárnou, potřebují čím dál méně spát, přičemž různá miminka mají odlišné potřeby spánku.

Je tedy naprosto normální, že se šestiměsíční dítě v noci probudí, ale po několika minutách opět usne. Pokud tomu tak není, je potřeba něco změnit, aby vaše ratolest nejen klidně usnula, ale dokázala nerušeně spát co nejdéle. Čím dříve začnete pracovat na změně spánkových návyků, tím efektivnějšího výsledku dosáhnete.

Ztlumte světla a přidejte šum

Jedním ze způsobů, jak se dítě učí, že je čas jít spát, jsou impulzy z prostředí kolem něj. Přibližně 30 minut před tím, než uložíte dítě ke spánku, ztlumte zvuky a světla v pokoji. Vhodné osvětlení je nezbytné, protože pomáhá správně nastavit vnitřní hodiny dítěte. Lidský mozek spojuje světlo a tmu s tím, zda je člověk vzhůru, nebo spí, a pokud jsou  světla utlumena, dochází k vyplavování hormonu melatoninu, který navozuje pocit spánku a sděluje tělu, že je čas jít spát.

Co se týče zvuků, úplné ticho nemusí být vždy tím správným řešením. Naopak, děti zpravidla nejlépe usínají při specifickém tlumeném hluku, který se nazývá bílý šum. Ten je kontinuální a na rozdíl od hudby je monotónní, tudíž nejen že vaše miminko snadněji uspí, ale jen tak ho nevyruší ze spánku. Děti jsou již z dělohy zvyklé na tlumené zvuky v okolí, proto je pro ně i po narození mírný hluk více uklidňující než naprosté ticho.

[democracy id="82"]

Zaveďte uklidňující rituály

Jakmile minimalizujete podněty, můžete přejít k dalším uklidňujícím rituálům, jako je teplá koupel, pohoupání, ukolébavky nebo vyprávění pohádek. Zavést noční rituály se doporučuje co nejdříve, v ideálním případě již ve věku 6 až 8 týdnů. Buďte důslední a každou noc provádějte činnosti ve stejném pořadí, ať si na ně váš potomek zvykne co nejdříve.

Nekrmte bezprostředně před spaním

Novorozenci mají tendenci usínat po celou dobu kojení, nicméně pokud dojde k oddělení spánku od krmení, měly by děti spát lépe. Jakmile bude miminko usínat bezprostředně po krmení, kdykoli se během noci probudí, bude mít pocit, že musí znovu jíst, aby dokázalo opětovně usnout.

Jak uspat kojence s pomocníkem?

Některým dětem při usínání pomáhá, když žmoulají svoji oblíbenou hračku, polštářek nebo kus dečky. Obecně bývá u kojenců velmi oblíbený tzv. „usínáček“, což je v podstatě plyšová hračka s dečkou, kterou si miminka mnohdy zamilují v raném věku a vydrží s ní klidně i několik dalších let.

Jiné ratolesti naopak neusnou bez toho, aby měly něco v puse. V takovém případě můžete vyzkoušet dudlík, který může být rovněž velmi uklidňující, neboť napodobuje proces sání. Pokud by vaše miminko dudlík odmítalo, můžete si přečíst, jak naučit dítě na dudlík.

Jak uspat dítě, aby se opětovně nebudilo?

Pokud dáte své dítě do postýlky až ve chvíli, kdy už spí, a probudí se v noci, nepozná jiné prostředí a bude potřebovat vaši pomoc, aby opět usnulo. Pokuste se dát do postýlky vašeho potomka v momentě, kdy je ospalý, ale stále vzhůru. Pomůže mu to naučit se uklidnit a usnout, a co je důležitější, po probuzení opětovně usnout bez pomoci rodičů.

Přibližně od 5 měsíců má většina dětí schopnost usnout sama mimo postýlku, a pokud je v tom budete podporovat, můžete se dostat do slepé uličky. Začněte tedy již v prvních měsících ukládat děti ke spánku, dokud jsou ještě vzhůru, a to alespoň jednou denně. Možná vám také pomůže článek o tom, jak naučit dítě spát samotné.

Jak uspat přetažené miminko?

Není žádným tajemstvím, že odpočinuté dítě bude spát lépe než unavené. Pokud ho tedy necháte delší dobu vzhůru nebo vynecháte jeden spánek v naději, že bude spát déle v noci, zjistíte, že takhle to bohužel nefunguje. Když jsou totiž děti unavené, do těla se vyplavují stresové hormony, kortizol a adrenalin, které je ze spánku mohou snadno probudit i přesto, že snadno usnou.

To je důvod, proč je pravidelný spánek tak důležitý. Ve věku 2 měsíců je optimální doba bdělosti dítěte mezi spaním jen asi 90 minut. Novorozenci nemají vytvořenou toleranci k tomu, aby byli vzhůru déle než po tuto dobu přibližně do věku 4 až 5 měsíců. Co když už je ale miminko přetažené a nechce usnout nebo se budí?

Abyste uspali nevrlé miminko, zkuste některé relaxační techniky, jako je například hlazení nebo masáž chodidel, která má uklidňující účinky nejen na dospělého člověka. Použít navíc můžete i masážní olejíček s nějakou příjemnou vůní. Vhodný je například olejíček s heřmánkovým výtažkem, jež zesiluje uklidňující efekt. Pocit klidu se vám nejspíš povede navodit také uklidňující hudbou nebo již zmiňovaným šumem.

Uspávání miminek v 7 krocích

  • Snažte se zůstat v klidu a nepropadat panice, děti vaši nervozitu snadno přenesou na sebe.
  • Alespoň 30 minut před uspáním ztlumte světlo.
  • Dodržujte pravidelné rituály před spaním.
  • Dávejte dítě do postýlky dříve, než usne, ať se probouzí ve stejném prostředí.
  • Nekrmte ratolest bezprostředně před spaním.
  • Nenechávejte děti příliš unavené, ať nejsou přetažené.
  • Nechoďte k postýlce ihned, když se miminko probudí. Chvilku vyčkejte, zda se samo neuklidní a neusne.

Zdroje: zena.aktualne.cz, parents.com

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?