Jak vnímáte aktuální vlnu odchodu českých lékařů do Rakouska a Německa?

14. 10. 2010 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Na anketní otázku odpovídají Miroslava Němcová, Marie Rusová, Karel Černý, Dagmar Zvěřinová a Ivo Strejček.


Miroslava Němcová, ODS: Je zde jisté riziko, ale z ohlasů, které z řad lékařů dostávám, nehrozí paralyzování našeho zdravotnického systému. Je však třeba zdůraznit vysokou odbornost lékařů i ostatních zdravotníků a také to, že v zahraničí jsou jim nabízeny lepší podmínky - minimálně platové. Dodám, že naše zdravotnictví obstojí v porovnání s mnoha zeměmi. Kdyby naši lékaři nebyli špičkoví, nebyl by o ně takový zájem. Jakýkoli odliv odborníků je však pro zemi ztrátou.

Marie Rusová, KSČM: Svědčí to o nedobře nastaveném systému v odměňování, délce pracovní doby, odborném růstu, počtu studentů medicíny apod. Zůstává otázkou, kdo uhradí státu náklady na vzdělání lékařů v případě jejich odchodu do zahraničí. Pouze naši poplatníci? Kdo nakonec bude léčit naše občany? ČR přichází o lékaře a o finance vynaložené na jejich vzdělání. Zatímco uvedené státy, kam lékaři odcházejí, popř. odcházet budou, získají lékaře bez jakýchkoliv nákladů. Medicína je povoláním, které v sobě nese i prvek poslání, proto nemůže být vnímána jen jako cesta za finančním ziskem. Je třeba najít rovnováhu.

Karel Černý, ČSSD: Není to dobré! V Německu v současné době potřebují nutně 10 tisíc nových lékařů a ze zemí bývalého východního bloku jsou ti nejkvalitnější právě u nás. A v Německu to moc dobře vědí. Nabízejí našim lékařům, ale i zdravotním sestřičkám výborné platové podmínky, a proto se nelze divit, že někteří o odchodu uvažují. Vláda by se nad tím měla výrazně zamyslet a postupnými kroky zdravotníkům za jejich velmi zodpovědnou práci podmínky zlepšit, a ne naopak!

Dagmar Zvěřinová, ČSSD: Naše zdravotnictví poskytuje poměrně kvalitní služby a školy produkují kvalifikované odborníky. Přeshraniční pohyb pracovních sil je normální. Ale jen dokud to nepřekročí určitou míru. Kalouskova vláda se nevydala cestou stabilizace zdravotnictví, ale naopak dále všechny ohrožuje rádoby úspornými kroky. Chaotické návrhy zásahů do tarifů a mezd zdravotníků jsou jen příkladem takových chyb. Stejný chaos je ve zdravotnickém vzdělávání, ale i v systému úhrad za péči. Zdravotnictví potřebuje dlouhodobou koncepci a rozumnou dohodu odborníků a politiků.

Ivo Strejček, ODS: Zaměstnanci zdravotnických zařízení jsou většinou vypláceni ze zdravotního pojištění. Ministr Heger (TOP 09) postupuje chybně, pokud aplikuje platové tabulky z rozpočtové sféry na lékaře a zdravotníky. Dává manažerům zbytečnou možnost, proč při odměňování postupovat rovnostářsky. Přesouvat větší část odměn do „osobního ohodnocení“ také považuji za sporné. I rozhodování o odměnách má mít předem známá pravidla. Pokud se ovšem někdo rozhodne odejít do zahraničí, při vědomí všech výhod a nevýhod, nelze mu ve svobodné společnosti bránit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?