Jak zhubnout aneb Redukční diabetická dieta

20. 12. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Palčivým problémem velkého množství diabetiků je nadváha či obezita. Problémy s tělesnou hmotností mohou mít všichni diabetici bez ohledu na typ cukrovky.


Nadváha, v horším případě obezita, chodí ruku v ruce zpravidla s diabetem 2. typu. Lidé s genetickou predispozicí pro tento typ cukrovky hůře kontrolují svoji tělesnou hmotnost. U těchto nemocných slinivka břišní produkuje dostatek či nadbytek inzulinu, problém je ovšem v načasování vylučování inzulinu do krve. Inzulin se po jídle vyloučí až s určitým zpožděním, protože bývá oslabena nebo dokonce chybí časná fáze jeho sekrece.

Buňky slinivky břišní se usilovně snaží tento počáteční nedostatek inzulinu dohnat a vyloučí více inzulinu, než je skutečně třeba k udržení stabilní hladiny cukru v krvi. To vede k nadbytku inzulinu v krvi a ke snadnější tvorbě tukové tkáně, případně k jejímu obtížnému odbourávání. Navíc nadbytek inzulinu může vést k nadměrnému poklesu hladiny cukru v krvi po jídle (hypoglykemii) se všemi jejími důsledky, jako je hlad, nervozita, pocení, třes, nesoustředěnost apod.

Nepříjemné příznaky ustoupí, když se nemocný nají, zvlášť rychle odezní, je-li pokrm sladký – obsahuje jednoduché cukry, které hladinu cukru v krvi bleskově zvednou. Glykemie se opět zvýší více než u zdravého člověka a buňky slinivky se snaží tento nepříznivý trend překonat opožděným výdejem nadbytečného množství inzulinu, a tak vzniká bludný kruh. Mnohdy se situace a stravovací návyky pacienta změní až poté, kdy je u něho stanovena obávaná diagnóza diabetes mellitus 2. typu. Někteří pacienti se bohužel nezdravých návyků nezbaví a choroba se rozvíjí směrem k závažným pozdním komplikacím.

Cukry ani náhradní

V minulém čísle Pacientských listů jsem psala o diabetické dietě, která odpovídá obecným zásadám racionální výživy. Pro úspěšné hubnutí musí pacient striktně dodržovat diabetickou dietu.
Především se musí zříci jednoduchých cukrů, sacharózy (cukru řepného, třtinového, javorového sirupu apod.), medu i glukózy (hroznového cukru) a neměl by používat ani náhradní cukry, tedy sladidla ze skupiny jednoduchých sacharidů, například fruktózu (ovocný cukr) a od ní odvozený alkoholický cukr sorbitol, laktózu (mléčný cukr). Tyto cukry zvyšují hladinu cukru v krvi a vedou k vylučování nadbytku inzulinu slinivkou břišní, což blokuje odbourávání tuků – hubnutí.

Skryté tuky a dieta

Stejně nebezpečné pro redukci hmotnosti diabetika mohou být také pokrmy s vysokým glykemickým indexem, ze kterých se sacharidy rychle vstřebávají a prudce zvyšují hladinu cukru v krvi.
Vzniklá situace opět vede k vyloučení nadbytečného množství inzulinu ze slinivky břišní do krve. Glykemický index pokrmu lze zvýšit přidáním tuku nebo vlákniny.

Protože tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie v našem jídelníčku, při redukci hmotnosti s nimi budeme výrazně šetřit a glykemický index potravy si budeme vylepšovat raději energeticky chudší vlákninou. Dejme si pro lepší srovnání malý příklad – „spálením“ 1 g tuku získáme 9 kJ neboli 38 kcal, avšak z 1 g sacharidů nebo bílkovin jich získáme jenom 4,2 kJ čili 17 kcal.
Tuky bývají ukryté v mase, uzeninách, ostatních výrobcích z masa, vaječném žloutku, majonéze, v plnotučném mléce a tučných mléčných výrobcích, oříšcích, máku. Tuk nepůsobí přímo na hladinu cukru v krvi, ani ji nezvyšuje, ani ji nesnižuje.

Kvůli nadbytku inzulinu v krvi diabetika, ať již je vytvářen léčbou, či nedodržováním diabetické diety, jde redukce hmotnosti u nemocných cukrovkou pomalejším tempem. Ovšem pevná vůle a trpělivost se zde vrchovatou měrou vyplatí.

Nevyhýbejme se bílkovinám

Bílkoviny jsou obsaženy hlavně ve všech druzích mas, mléčných výrobcích, vaječném bílku, luštěninách. Bílkoviny obsahují stejné množství energie jako sacharidy. Naše tělo je spaluje jen v případě nejvyšší nouze. Obvykle z nich získává stavební kameny pro vytváření bílkovin vlastních. Ty potřebuje pro výstavbu všech tkání v těle. Bílkoviny také nepůsobí na hladinu cukru v krvi.
Všechny druhy mas, vnitřnosti, masné výrobky bez mouky a strouhanky a podobně, mléčné výrobky, vejce lze zařazovat do jídelníčku v obvyklých porcích. Diabetici tyto jmenované pokrmy nemusí vážit. Pečlivě odvažovat musí jen potraviny, které obsahují sacharidy, aby správně určili množství, které mají sníst v jednotlivých porcích.

Hubnout pomalu, s rozmyslem

Zhubnout se dá pomalu i rychle. Výhoda pomalejší redukce váhy spočívá v tom, že si nemocný lépe navykne na racionální stravování. Je tedy větší naděje na trvalý váhový úbytek.
Pro dlouhodobé udržení dosaženého váhového úbytku dodržujte úzkostlivě jídelní plán: snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře, případně druhá večeře. Nedojídejte se mezi jídly. Na jídlo si vždy udělejte čas, jezte pomalu v klidu, u prostřeného stolu. Během jídla se na něj vždy soustřeďte a vychutnávejte si ho, nevěnujte se jiným činnostem, jako je čtení či sledování televize.

Když jíte doma, používejte menší talíře, na které dáte odměřenou porci. Snažte se na talíři nechat zbytek, nikdy si nepřidávejte. Pokrmy nedávejte v mísách na stůl a všechny zbytky, ještě než začnete jíst, pečlivě ukliďte, aby nebyly na očích. Snažte se co nejméně vařit pro ostatní.
Mezi jídly i bezprostředně před jídlem pijte velké množství vody, minerálky, případně ochucené citronem, bylinkových čajů nebo jiných nekalorických nápojů.

Vyhýbejte se povinnému „společenskému“ jídlu. Je dobré naučit se zdvořile, leč rozhodně odmítnout, chce-li vás někdo do jídla nutit. Nakupujte a skladujte jen potraviny, které jsou pro vás vhodné. Nechoďte nakupovat hladoví. Vždy si napište seznam potravin, které musíte nakoupit, a dodržujte jej. Berte si s sebou jen nezbytné množství peněz.

Denně si zapisujte vše, co zkonzumujete, druh i množství pokrmu. Tak lze pomocí tabulek spočítat, kolik kilokalorií nebo kilojoulů sníte denně. Optimální denní energetický příjem závisí na pohlaví, věku, fyzické aktivitě, dosavadní tělesné hmotnosti a výšce. Lze jej zjistit rovněž ve speciálních tabulkách.
Pokud se rozhodnete snižovat hmotnost a berete léky na cukrovku nebo si pícháte inzulin, je nutné, aby ošetřující lékař upravil jejich dávkování.

Neméně důležitá než dietní a režimová opatření při léčbě diabetu je také pohybová aktivita, bez ní se hubnutí nedaří.
Zvyšte svoji fyzickou aktivitu. Pokud si najdete čas, choďte cvičit, alespoň třikrát týdně. Vhodná je rychlá chůze, plavání, aerobik apod. Možná ještě důležitější a pro většinu z nás přijatelnější je zařazení některých pohybových aktivit do normálního denního režimu, např. místo jízdy autem do zaměstnání chůze pěšky či jízda na kole, chůze po schodech místo jízdy výtahem, omezení použití dálkového ovládání spotřebičů atd.

Nikdo nedokáže odolat pokušení stoprocentně. Dosažené úspěchy je třeba odměnit. Zásadně se však neodměňujte jídlem.


Alkohol a porušení diety

Pozor na alkoholické nápoje! Alkohol je velmi vydatným zdrojem energie, řadí se hned na druhé místo za tuky. Navíc alkoholické nápoje velmi často obsahují také jednoduché cukry. Při jejich nadměrné konzumaci je oslabena pevná vůle pacienta a snadno dochází k porušení diabetické diety i léčebného režimu. Zrádné mohou být „dietní potraviny“, nemůžete je jíst neomezeně. Ověřte si jejich složení na obalu (množství sacharidů, tuků a energie). Nekonzumujte je, pokud na obalu není složení uvedeno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?