Jaké problémy trápí městské nemocnice?

3. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice zřizované městy se potýkají s podobnými problémy jako bývalá okresní zařízení. Například nemocnice v Blansku a Hustopečích letos očekává zisk, ústav v Boskovicích vyrovnaný účet, brněnská Nemocnice Milosrdných bratří čeká ztrátu...


PRAHA - Nemocnice zřizované městy se potýkají s podobnými problémy jako bývalá okresní zařízení. Situace na různých místech republiky se však liší. Zatímco někde hospodaří městská zdravotnická zařízení s vyrovnaným rozpočtem nebo jen mírnými ztrátami, jinde stojí před nevyhnutelným zánikem. Jejich ředitelé se navíc bouří, že na rozdíl od krajských zařízení nemají nárok na finanční pomoc od státu.

Například v Jihomoravském kraji mají městské nemocnice menší finanční problémy než krajská zařízení. Nemocnice v Blansku a Hustopečích očekávají v letošním roce zisk, ústav v Boskovicích vyrovnaný účet, pouze brněnská Nemocnice Milosrdných bratří čeká ztrátu do deseti milionů korun.

Odlišná situace je ve Zlínském kraji, kde se daří lépe spíše krajským nemocnicím. V regionu jsou v současnosti tři městské nemocnice. Zatímco nemocnice v Uherském Brodě hospodaří vyrovnaně a bez dluhů, ve Slavičíně a ve Valašském Meziříčí musí radnice jejich provoz každoročně dotovat milionovými částkami. Všechny městské nemocnice mají podle svých ředitelů velmi vysokou obsazenost lůžek a jejich případné zrušení by výrazně omezilo rozsah poskytované zdravotní péče v regionu.

Rozdíly v hospodaření nemocnic se projevují ve dvou městských nemocnicích na jihu Čech. Zatímco nemocnice ve Vimperku hospodaří bez dluhů, na provozní ztráty příspěvkové organizace Nemocnice Dačice město za osm let doplatilo již 54,9 milionu korun. Zcela bez dluhů jsou naopak městská zařízení v Karlovarském a Moravskoslezském kraji.

Ve Středočeském kraji se městským nemocnicím daří přežívat jen díky dotacím jednotlivých radnic. Narůstající tlak na městské rozpočty ale zřejmě povede k tomu, že radnice budou stále častěji uvažovat o jejich prodeji do soukromých rukou. Podle informací ČTK je nejblíže prodeji nemocnice v Městci Králové. Bez dotací se zřejmě neobejdou ani nemocnice v Libereckém kraji. Většina z nich už musela žádat o pomoc zřizovatele nebo situaci řešit úvěrem.

Ve složité situaci se ocitli pacienti a lékaři v Pardubickém kraji, kde čeká zánik poslední městskou nemocnici - zařízení ve Vysokém Mýtě na Ústeckoorlicku. Město již nemocnici nabídlo kraji, neboť nemůže investovat do jejího rozvoje. Pokud ji kraj převezme, změní ji v zařízení s lůžky následné péče.

Poslední městskou nemocnici mají také obyvatelé Plzeňského kraje. Zařízení v Sušici na Klatovsku začalo město provozovat v roce 1998 a starostka Jiřina Rippelová přiznává, že kdyby se hned na začátku nešetřilo, nemocnici by se vedlo hůře. Přesto bude radnice bude na konci roku muset zrušit onkologické oddělení a jeho lůžka přeměnit na léčebnu dlouhodobě nemocných.

Jedinou pražskou nemocnicí, jejímž zřizovatelem je město, konkrétně první městská část, je Nemocnice Na Františku. Minulý rok ji citelně zasáhly povodně, které způsobily škody v řádech desítek milionů korun. Velká voda se podepsala i na letošních finančních problémech zařízení. Chod nemocnice ani péče o pacienty ale nejsou ohroženy.

Městským nemocnicím v Ústeckém kraji se nelíbí, že stát jim do rozpočtu nepřidá ani korunu. Ústeckého hejtmana Jiřího Šulce proto vyzvaly, aby z částky, kterou na oddlužení zdravotnických zařízení od státu dostane, alespoň část přidělil městským nemocnicím. V Ústeckém kraji je 15 nemocnic, z nichž sedm spravuje kraj, pět města a tři jsou soukromé.

Městské nemocnice v Litoměřicích a v Roudnici nad Labem v dopise hejtmanovi navrhují rozdělení zhruba 300 milionů korun na oddlužení všem nemocnicím. „Podle nás je to jakási morální povinnost podpořit i nemocnice, které nemají dluhy,“ řekl ředitel Podřipské nemocnice v Roudnici nad Labem Josef Kohout.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?