Jaký byl rok 2003 ve zdravotnictví?

18. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážení čtenáři, děkujeme vám za podnětné příspěvky do vánoční soutěže. Všem, kteří se bilancování nad rokem 2003 zúčastnili, posíláme malý vánoční dárek. Které počiny uplynulého roku jste označili za nejlepší a nejhorší?


Vážení čtenáři, děkujeme vám za podnětné příspěvky do vánoční soutěže.

Všem, kteří se bilancování nad zdravotnickými počiny v roce 2003 zúčastnili, posíláme malý vánoční dárek.

Ptali jsme se, co považujete za:

1) nejlepší, nejužitečnější počin ve zdravotnictví či medicíně za rok 2003

2) nejostudnější počin ve zdravotnictví v uplynulém roce.

V kategorii nejlepších počinů jste nejčastěji uvádli přesun správy nemocnic pod kraje a dohodu zaměstnaneckých pojišťoven s Asociací nemocnic na zavedení platby DRG. Za nejhorší událost považují čtenáři mimo jiné setrvání současné ministryně zdravotnictví ve funkci.

ODPOVĚDI, KTERÉ JSTE DO REDAKCE ZASLALI:

PharmDr. Marta Kočová, Mladá Boleslav:

1) Vzhledem k tomu v jakém stavu se naše zdravotnictví nachází nelze nalézt nejlepší počin.

Tím by mělo být odvolání ministryně zdravotnictví p.Součkové, ale ten se zatím nestal, ale třeba se stane do konce roku 2003 a bude to nejužitečnější počin.

2) nejostudnější počin: Dluh VZP a neplacení pohledávek lékárnám a jiným zdravotnickým zařízením a jejich zadlužování.

MUDr. Martin Paulen, Louny:

1. Přesun nemocnic pod kraje. Přežijou jen ti, kteří to budou umět.

2. Nezavedení poplatků za návštěvu u lékaře. Nadvyužívanost a zneužívanost ze strany pacientů.

MUDr. Alexandr Trunečka, Prostějov:

1. Převod nemocnic na kraje - neboť tento odhalil skutečnou situaci v resortu - pokud by k převodu nedošlo, tak by zřejmě stát tiše „dosypal“ do systému „pár miliard“ jako před několika lety vesele by se pak „jelo dál“

2. Zatvrzelé přetrvávání ministryně zdravotnictví ve funkci.

MUDr. Ivana Nováčková, Praha

1. Za nejlepší počin ve zdravotnictví v roce 2003 pociťuji fakt, že jsem změnila zaměstnání, odešla jsem jako lékařka ze zdravotní pojiš´tovny pracovat do fakultní nemocnice. Vykonávám tak smysluplnější práci!!!!

2. Nejostudnějším počinem ve zdravotnictví je jeho financování. Opětovné nepřijetí úhradové vyhlášky, platební neschopnost dodavatelům, opožděné platby zdravotních pojišťoven. Nedostatek spotřebního materiálu v nemocnicích, kde není někdy k dispozici třeba ani nový obvaz.

MUDr. František Trkan, Nová Říše

1. Největší úspěch našeho zdravotnictví v roce 2003 je ten fakt, že ještě vůbec funguje.

2. Nejostudnější skutečností v našem zdravotnictví je fakt, že průměrná tarifní mzda lékaře v ČR je necelých 16.000 Kč. Za takovou mzdu nepracuje ani kuchař v lepší restauraci a předpokládám, že minimálně takovou mzdu bude mít i obsluha myčky aut, kterou si vybudovalo ministerstvo zdravotnictví.

MUDr. Karel Vácha, Hradec Králové

l. V tomto bodě musím souhlasit s předchozími odpověďmi. Nejužitečnějším a nutným činem v roce 2003 byl provedený převod nemocnic krajům. Jakkoliv bolestným a problematickým se ukázal a stále ukazuje, donutil zodpovědné správní orgány konečně začít řešit zoufalé financování nejen nemocnic, ale i ambulantní sféry, lékárenské služby, ZZS, atd. Je třeba spravedlivě uznat, že mnohé, co se v roce uplývajícím vykonalo, bylo dobré, potřebné a pozitivní. Veřejnost však zajímají nyní především nápravy zmiňovaných nedostatků.

2. Zde rovněž vyjadřuji souhlas s předchozími přispěvateli, především co se týče špatné řídící úlohy ministerstva, pro jeho dosud neujasněnou (a nepublikovanou) koncepci budoucna, smutné dohadování se o platy zdravotnických pracovníků na všech úrovních, nechuť a slabou politickou vůli vynést verdikt o placených službách apod. Představitelka MZ opakovaně prohlašuje, že je tu „pro nemocné občany“, ale musí tu „být i pro zdravotníky“!

primář MUDr. Lubomír Dlouhý, Krajská nemocnice Liberec

1. Nejlepší, nejužitečnější počin ve zdravotnictví či medicíně za rok 2003:

Lokálně: Že se v liberecké nemocnici (dnes KNL) podařilo otevřít pracoviště invazivní kardiologie.

Globálně: Práci na aplikacích výzkumu lidského genomu - možnost vyšetřovat genové polymorfismy např. pro metabolismus nebo účinek některých léčiv.

2. Pokutování praktických lékařů od ZP MV ČR (ZP 211) za preskripci léků nesmyslným způsobem - přes veškeré dohody se Svazem praktických lékařů atd. I když tato pojišťovna přiznala i zpětně chybnost svého počínání, již sražené nesprávně vyměřené pokuty odmítá lékařům vrátit. Ostudné je též, že ředitel Vojenské ZP údajně neplatil zdravotní pojištění několik měsíců za své zaměstnance (předpokládám, že sám sobě), přesto je dále ředitelem.

MUDr. Miluše Krauseová, Břeclav

1. Za nejužitečnější pokládám skutečnost, že většina zdravotnických pracovišť v ČR stále ještě léčí na vysoké úrovni, přestože mnozí z lékařů mají problémy např. s financováním. A také že přes uvedené problémy dochází k rozvoji nových vyšetřovacích a léčebných metod.

2. a) Setrvávání paní ministryně zdravotnictví MUDr. Součkové ve funkci, její absolutní nekompetentnost a to za podpory premiéra = děs a hrůza, co zase „vymyslí“ nebo (lépe řečeno) vypustí z úst.

b) Skandální medializace České lékařské komory, resp. jejího prezidenta MUDr. Ratha. Za svoje chování by si on sám měl zasloužit odvolání, nicméně jeho věrní ho ve funkci podpořili! S Českou stomatologickou komorou a s MUDr. Pekárkem nelze srovnávat ani omylem!

Blanka Misconiová, Národní centrum domácí péče ČR

1) Za nejlepší počin považuji to, že jsme se díky některým situacím, které se nám zprvu zdály neřešitelné, také mnohému naučili. Systém zdravotní péče je totiž zmítán problémy, které souvisejí s:

- jeho financováním a dlouhodobě neřešenou transparentní úhradou zdravotní a sociální péče,

- nedovýběrem pojistného ze zadlužených státních podnik a s tím souvisejícím prodloužením lhůt splatnosti za poskytovanou zdravotní péči zdravotnickým zařízením

- plýtváním s finanančími prostředky z důvodů nerealizace koncepčních a systémových změn ve struktuoe síti zdravotní péče a úhradách jednotlivých segmentu působících v systému zdravotní péče,

- rivalitou a formálním zastoupením na úrovni pacientských organizací,

- pasivitou a nedosteenou odvahou, informovaností a edukací u občanské veřejnosti v oblasti prosazování a uplatnování svých práv,

- nekompetentností a bulvární tendencí některých médií ve vztahu k popisu problému v systému zdravotní péče… atd.

2) Za nejostudnější považuji skutečnost, že si stále většina z nás myslí, že shora uvedené problémy někdo vyřeší za nás !

Zdenka Mácová, Žďár nad Sázavou

1. Nejlepší počin? Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nevzpomenu si. Snad to, že ještě nezavedli vybírání poplatků za návštěvu u lékaře.

2. A nejhorší počin ve zdravotnictví je sama paní Součková.

Mgr. Petr Pospíšil, Ostrava

1) Nepochybně převod zdravotnických zařízení pod správu krajů. Kraje byly hozeny do rozbouřené vody a na rozdíl od státu musí skutečně hledat reálná řešení, co dál, aby zdravotnictví na místní úrovni přežilo. Státní úředníci už naštěstí nemohou reálně ovlivnit, zda budou nadále existovat nemocnice jako bezzubé příspěvkové organizace, anebo bude hledána vhodnější hospodářsko-právní forma jejich další existence.

2) Nepochybně přístup státu k závazkům bývalých státních zdravotnických zařízení, které stát k 1. 1. 2003 na kraje převedl. Licitace o tom, jakou část z dluhů, které vznikly za hospodaření státu jako dřívějšího vlastníka, je stát ochoten uhradit jsou nemorální a v normálně fungující společnosti asi nemyslitelné. V malém českém Absurdistánu jsou představitelé státu bez uzardění schopni 3/4 roku tvrdit, že se starými dluhy si musí poradit noví vlastníci. Byť nakonec k oddlužení dojde, je to jen další záplata na děravý měšec, která systémově nic nevyřeší, dokud nedojde ke změně ve financování zdravotní péče.

M. Rössler, ředitel NsP Uherské Hradiště, p.o.

1. Vzdělávací aktivity všech těch,kteří se i v tomto zdravotnickém „nesystému“ snaží víceméně úspěšně erudovat zdravotníky.Zejména pak CMC Čelákovice se všemi nejmenovanými sponzory na poli manažerského vzdělávání.Mezi posluchači však bohužel chybí ti,kteří to potřebují nejvíce - vrcholová reprezentace resortu!

Nejlepším počinem by však byla sebereflexe stran kompetencí,schopností a dosažených výsledků všech těch,kdož jsou za svízelnou situaci v resortu zodpovědni a uvolnění pozic kompetentnějším,schopnějším,za jejichž konáním a prací by byly výsledky jistě viditelné.

2. a) Odložení možnosti řešení tristní situace ve financování lůžkové zdravotní péče alespoň dílčími kroky za pomocí DRG.

b) Přístup zcela neorientovaného a nekompetentního ministra B. Sobotky, který navrhuje „zmrazení výrazné dynamiky nákladů zdravotní péče zastavením růstu úhrad ve všech segmentech zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění v roce 2004, třeba i direktivními metodami“ (citováno z dopisu B. Sobotky M. Součkové z 2.10. 2003). Z takového přístupu (hodného srovnání s dobou před rokem 1989) mne skutečně mrazí v zádech, ale jde zřejmě o jiný proces „zmrazení“ ve srovnání s výrokem pana ministra. Ani se mi nechce věřit, že tento pán byl přítomen v lucidním stavu při schvalování 16třídní mzdové tabulky, která vyžaduje velmi výrazný nárůst mzdových prostředků (cca 11,5 % - tedy v celkových nákladech asi 6%).

MUDr. Milena Corredorová, Praha 4

1. Nejlepší a nejužitečnější počiny se odehrávají všude tam, kde rivalitu nahradí spolupráce.

2. Nejostudnější věci se odehrávají všude tam, kde spolupráci nahradí rivalita.

Hana Knoppová, pacientka, Havířov

1. Za nejšťastnější počin ve zdravotnictví považuji nezavedení poplatku za návštěvu u lékaře. Vzhledem k tomu, že si většina lidí platí nemalé zdravotní pojištění, tak nechápu, proč bychom si měli platit ještě návštěvy u lékaře…

2. Za nešťastné považuji, že mě u specialistů neošetří bez doporučení. Dojít si s podvrtnutým kotníkem pro doporučení k obvoďačce, pak se belhat do nemocnice a se sádrou na noze zpět s papírama k obvoďačce, to není zrovna šťastné řešení v době počítačů….

MUDr. Kateřina Ratajová, Bolatice

1. Ochota mnohých absolventů lékařských fakult pracovat za 1000,- Kč měsíčně plnou pracovní dobu na minimální úvazek čistě z lásky k medicíně.

2. Neomezené tlaky farmaceutických firem citelné snad všude, kde se musí léčit.

MUDr. Stanislav Horák, Rýmařov

1.Nejlepší počin je dohoda zaměstnaneckých pojišťoven s Asociací nemocnic a zavedení platby DRG.

2. Nejostudnější lze těžko z jednání MZd vybírat, ale je to opětné plošné oddlužení a rušení dětských oddělení bez kvalifikované analýzyjak za starých časů od zeleného stolu z Prahy. Významně ostudným je i nezájem krajů o tzv. nestátní nemocnice.

Marcela Kmochová, Praha

Nejsem odborník na zdravotnictví, tak uvedu jen svou vlastní zkušenost. V lednu jsem uklouzla na náledí a roztříštila si levé zápěstí. Sanitka mě odvezla do Thomayerovy nemocnice a tam se stal pro mě nejostudnější počin ve zdravotnictví v uplynulém roce. Ruku mi zasádrovali špatně srovnanou a poslali mě domů. Nikdy jsem předtím nic zlomeného neměla a tak jsem si až do druhého dne myslela, že nesnesitelná bolest a otok ruky je normální. Když jsem ale celou noc nespala a sádru mi otok málem rozpůlil, odvezl mě ráno syn na chirurgickou ambulanci v Praze Petrovicích k panu MUDr. Felbrovi. Ten mi sádru okamžitě sundal, napíchal injekce a zápěstí celkem 3x nebo 4x srovnal, zasádroval, zrentgenoval. Stále se mu nedařilo, prý proto, že už to bylo víc než 24 hodin po úrazu. Nakonec jsem sádru měla téměř 2 měsíce, ale že ruku mohu vůbec aspoň trochu používat, to byl pro mě ten nejlepší, nejužitečnější počin ve zdravotnictví či medicíně za rok 2003. Ještě jednou díky panu doktorovi Felbrovi, který o své pacienty pečuje jako o své vlastní děti.

Ing. Pavel Barták, Rokytnice nad Rokytkou

1.Nejlepší počin je dohoda zaměstnaneckých pojišťoven s Asociací nemocnic a zavedení platby DRG - škoda, že tyto platby nejsou již zavedeny (projekt DRG připravovaný VZP v minulých letech).

2. Zatvrzelé přetrvávání ministryně zdravotnictví ve funkci.

Mgr. Václav Matuška, Fokus Praha,

1.Nemocnice pod kraje, i když to nebylo uděláno dokonale.

2. Fakt, že se stále nezačalo s reformou, jako jsou částečná úhrada za návštěvu lékaře, zavedení platby pacientů za „hotelové“ služby, tj. ubytování a strava, zrušení části lůžek a spojení mimonemocniční péče neziskových organizací v systém, kde je propojeno financování ze zdravotního systému se systémem sociálním. Naše zdravotnictví je stále socialistické!!!

Radoslav Dvořáček, Brno

1. Naděje,že dojde ke zvýšení platů zdravotnických pracovníků zavedením 16 třídních tabulek. Naděje, že budou moci české zdravotní sestry pracovat v zemích EU bez povinné čekací doby několika let. Dohoda mezi zaměstnaneckými pojišťovnami a nemocnicemi.

2. Zavedení 16 třídních platových tabulek, aniž by stát uvolnil dostatek peněz na jejich ufinancování. Financování celého zdravotnictví, opožděné platby zdravotních pojišťoven.

(red), www.Zdravi.Euro.cz

















  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?