Jan Ferenc se stal krizovým manažerem třebíčské nemocnice

14. 5. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jan Ferenc se stal krizovým manažerem třebíčské nemocnice. Do funkce ho jmenovali krajští radní. Ferenc zařízení povede do jmenování nového ředitele, který vzejde z výběrového řízení. ČTK to oznámila mluvčí kraje Eva Neuwirthová.


Bývalého ředitele Leoše Dostála rada kraje odvolala z funkce koncem dubna. Ředitel podle radních nebyl schopen vyřešit zhoršené hospodaření nemocnice, které loni skončilo se čtrnáctimilionovou ztrátou.

Ferenc, jenž se ujme funkce 14. května, dlouhodobě působí jako manažer v oblasti zdravotnictví. Stál v čele několika zdravotnických zařízení, má zkušenosti například s vedením krajské nemocnice v Třinci či nemocnice v Karlových Varech. Naposledy zastával funkci ředitele nemocnice v Havířově.

„Od krizového manažera očekáváme řešení stávající nepříznivé ekonomické situace v třebíčské nemocnici, zejména zlepšení cash flow, optimalizaci nákladových toků a stabilizaci personálního obsazení v nemocnici,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD).

Podle statistik hospodařila nemocnice v Třebíči loni s více než čtrnáctimilionovou ztrátou, zatímco hospodaření čtyř zbývajících nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina v roce 2012 skončilo s mírným přebytkem. Dostál tvrdí, že loňské hospodaření v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě i v Třebíči dopadlo zhruba stejně. Nemocnice v Třebíči však podle něj jako jediná neměla dostatečné rezervní fondy a nemohla z nich ztráty pokrýt.

Kraj nařídil v třebíčské nemocnici několik kontrol. Jejich výsledky by mohly být známy do konce května. Podle Běhounka odhalují kontroly chyby v účtování v předchozích letech, nemocnice má také výrazné problémy se lhůtami splatnosti. „Zatímco ostatní nemocnice kumulovanou ztrátu z předchozích deseti let postupně snižovaly, nemocnice v Třebíči se soustavně propadá. Nyní už má kumulovanou ztrátu ve výši 82 milionů korun,“ řekl už dříve Běhounek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?