Janeček: Nová spinální jednotka v Brně není nezbytná

31. 3. 2009 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Plánovanou investici zhruba 250 miliónů korun do spinální jednotky (specializované pracoviště na léčení úrazů páteře a míchy - pozn. red.) v novém traumacentru Fakultní nemocnice Brno označil v pondělí senátor Miloš Janeček (ČSSD) za zbytnou...


Důvod budování tohoto specializovaného pracoviště není podle něj podložen žádným korektním materiálem či studií. Připomněl, že Úrazová nemocnice Brno, jejímž byl ředitelem, disponuje vybavenou spinální jednotkou dokonale vybavenou přístroji i lékaři a zdravotnickým personálem.

Zdůraznil, že by bylo možné pacienty po operacích v bohunickém traumacentru doléčovat v úrazové nemocnici, což je běžná praxe.

Janeček dává tuto věc do souvislosti s dalšími snahami o likvidaci úrazovky, která začala předloňským oznámením tehdejšího šéfa resortu a nynějšího senátora Tomáše Julínka (ODS). Janeček v této souvislosti připomněl, že se připravuje, formou smluv se zdravotními pojišťovnami, odebrat úrazovce 300 operací endoprotéz za rok.

„Vypadá to, že někdo chce pomoci oběma fakultním nemocnicím v Brně na úkor úrazovky. Jenže by se tak prodloužily čekací doby na operace tohoto druhu,“ tvrdí Janeček.

Podobně by měla tato nemocnice přijít o 30 lůžek na aseptickém oddělení, upozornil. Dává tyto věci do souvislosti s tím, že úrazovka nyní musí platit za roční pronájem 24 miliónů korun Fakultní nemocnici Brno, kam byla ještě v době Julínkova ministrování formálně převedena většina přístrojů úrazovky.

Pozbyla také status traumacentra. Vše nyní záleží na výsledcích jednání města Brna jako provozovatele s pojišťovnami, případně s ministerstvem zdravotnictví. Úrazovka funguje s vysokou obložností kolem 90 procent.

Jan Trojan, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?