Janoušek volá šéfovi VZP a blízká firma dostala miliony

2. 7. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lobbista Roman Janoušek udržoval kontakt s dalším vysoce postaveným státním úředníkem. V momentech, kdy se rozhodovalo o milionech pro jeho spřátelenou firmu, si opakovaně volal se šéfem Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavlem Horákem.


Dokazují to výpisy hovorů Romana Janouška, které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Byznys pražského lobbisty se přitom řadu let točí kolem VZP. Do firem ORA Print a Medea Kultur, které jsou s ním spojovány, od roku 2000 přiteklo z pojišťovny minimálně 950 milionů korun.

Horák ještě před několika dny v České televizi tvrdil, že mu lobbista nikdy nevolal. Teď ale mlčí.

A výpisy hovorů z října 2007, které Aktuálně.cz má, mluví jinak. Vyplývá z nich, že si Horák s Janouškem opakovaně volali a vyměnili si během několika dní i sedm SMS zpráv.

Horká linka před správní radou

Jejich aktivita se navíc výrazně zvýšila před i po jednání správní rady pojišťovny, na níž se projednával klíčový dokument - zdravotně pojistný plán na rok 2008. Což je jakýsi rozpočet pojišťovny.

Výpisy hovorů přitom ukazují, že Janoušek těsně před zasedáním rady Horákovi volal a poslal mu i několik SMS zpráv.

Vedení pojišťovny v čele s Horákem pak předložilo správní radě dokument, v němž se počítalo s tím, že na časopis, který pro VZP vydávala firma ORA Print, bude v roce 2008 vyčleněno 91,5 milionu korun.

Materiál byl následně schválen. A hned den po tomto jednání Janoušek Horákovi volal, poslali si i další SMS zprávy. A pražský lobbista během několika hodin poté telefonoval také zástupcům spřátelené firmy ORA Print.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?