Játrové knedlíčky recept: lze je připravit i z celozrnné strouhanky. Játra obsahují hodně železa

přidejte názor
játrové knedlíčky v polévce
Autor: Shutterstock.com

Domácí játrové knedlíčky plavající ve vývaru jsou typickou českou polévkou, kterou si doma dělá s chutí řada rodin. Jedná se o vydatný pokrm, který vás zasytí a za sychravého počasí i zahřeje. Játra jsou skvělým zdrojem železa a vitamínů skupiny B. Těhotné ženy by k jejich konzumaci však měly přistupovat s obezřetností. 

Dříve se polévka s játrovými knedlíčky běžně podávala na svatbách nebo při slavnostních obědech. Játrové knedlíčky dokáží polévku povýšit o úroveň výš. Nevýrazné polévce dodají chuť a tmavší zabarvení. Komu by nicméně zakalení vývaru bylo na obtíž, může je vařit v osolené vodě zvlášť a do polévky je přidat až při podávání. 

Co se dozvíte v článku
  1. Játrové knedlíčky recept: játrové knedlíčky ze zavářky
  2. Játrové knedlíčky do polévky recept: zdravější verze
  3. Nutriční hodnota játrových knedlíčků
  4. Jaký je rozdíl mezi českými a rakouskými játrovými knedlíčky?
  5. Příprava játrových knedlíčků

Játrové knedlíčky recept: játrové knedlíčky ze zavářky

60 minut
4 porce

Recept na játrové knedlíčky se skládá jen z pár surovin a zvládnou ho i méně zkušení kuchtíci. Trik spočívá v tom nepřehánět to se strouhankou. Čím méně jí použijete, tím budou knedlíčky nadýchanější.

Ingredience

  • 200 g jater,
  • 1 vejce,
  • 2 stroužky prolisovaného česneku,
  • 3 až 4 lžíce strouhanky,
  • 1 lžíce majoránky,
  • ½ lžičky soli a trocha pepře.

Postup

  1. Ze všeho nejdříve očistíme játra od žilek. Následně z nich budeme nožem odškrabávat malé kousky, případně játra nahrubo nameleme v mixéru.
  2. Dále si vezmeme mísu, do níž játra vložíme. Přijde k nim ještě vejce, česnek, majoránka, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme. Kdo si přeje mít jemnější konzistenci, může směs rozmixovat.
  3. Do této směsi přisypeme strouhanku a vše promícháme. Pokud se vám směs zdá trochu řidší, nemějte strach. Měla by se zahustit během odpočinutí.
  4. Masovou směs necháme odpočívat 20 až 30 minut, aby strouhanka měla dostatek času nasát tekutinu a směs se díky tomu zpevnila.
  5. Kdyby se vám i po odpočinutí zdála příliš řídká, přimíchejte do ní ještě trochu strouhanky. Mokrýma rukama posléze ze směsi vytvarujeme knedlíčky o velikosti zhruba 2 až 3 cm.
  6. Knedlíčky vložíme do lehce vroucího vývaru a necháme je pozvolna vařit 6 až 8 minut. Že jsou hotové, poznáme podle toho, že poté obvykle samy od sebe vyplavou.
  7. Játrové knedlíčky se nejčastěji servírují v polévce se zeleninou a nudlemi.
Hodnocení
9.1 8x

játrové knedlíčky ze zavářky

Játrové knedlíčky do polévky recept: zdravější verze

55 minut
4 porce

Recept na játrové knedlíčky do polévky lze udělat i zdravěji. Stačí nahradit klasickou strouhanku tou celozrnnou nebo místo ní játra zahustit ovesnými vločkami. Kromě toho jsme pro jejich přípravu zvolili kuřecí játra, která obsahují méně cholesterolu.

Ingredience

  • 200 g kuřecích jater,
  • 1 vejce,
  • 3 lžíce celozrnné strouhanky (nebo rozemletých ovesných vloček),
  • 1 stroužek prolisovaného česneku,
  • 1 lžička majoránky,
  • 2 lžíce nasekané petrželky,
  • ½ lžičky soli a špetka pepře,
  • 1 lžička olivového oleje.

Postup

  1. V prvé řadě játra zbavíme žilek. Následně je nahrubo nasekáme nebo rozmixujeme do hladké pasty. Při mixování stačí jen chvíle, aby hmota nebyla příliš tekutá.
  2. Masovou směs přendáme do mísy a přidáme k ní vejce, česnek, petrželku a koření. Vše zamícháme. Přilijeme lžičku olivového oleje a do směsi ho zapracujeme.
  3. Nastal čas přisypat strouhanku a promíchat ji s ostatními ingrediencemi. Opět platí, že směs by se měla jevit řidší. Poté ji necháme 20 až 30 minut odpočinout.
  4. Po odpočinutí směs ještě zahustíme trochou strouhanky, pokud je to potřeba. Dále z hmoty mokrýma rukama vytvarujeme malé knedlíčky.
  5. Ty pak vložíme do mírně vroucího zeleninového vývaru a vaříme zhruba 6 až 8 minut. Polévku můžeme podávat spolu s celozrnnou bagetkou.
Hodnocení
4.7 6x

Nutriční hodnota játrových knedlíčků

Játra jsou bohatá na bílkoviny a tělu dodávají různé esenciální živiny, konkrétně železo, vitamín A nebo vitamíny skupiny B. Na druhou stranu se v nich nalézá poměrně značné množství cholesterolu a tuku. Z toho důvodu by je lidé měli jíst s mírou, zvláště osoby trpící na nějaké srdeční onemocnění. Také v nich najdeme relativně vysoké množství sodíku.

Pokud vás zajímají zdravotní účinky jater, v játrech obsažené železo pomáhá předcházet anémii, vitamín A zase představuje silný antioxidant brojící proti volným radikálům. Kromě toho má vliv na zdraví očí. Na zdraví kostí pak příznivě působí vitamín K, který se v játrech rovněž nachází. Ještě je třeba zmínit vitamín B12 podílející se na správném fungování nervového systému. Lze z něj načerpat energii a přispívá ke zlepšení nálady. 

Co se týče vitamínu A, při vysokém množství se může stát, že ho játra nebudou schopná dostatečně rychle zpracovat, což může vyvolat příznaky toxicity. To znamená nevolnost, zvracení nebo bolesti hlavy. Na vitamín A by si měly dát pozor zejména těhotné ženy v prvním trimestru, jelikož jeho nadměrný příjem se dává do souvislosti s vrozenými vadami. 

Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu
Přečtěte si také:

Karlovarský knedlík: recept, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte i odlehčenou variantu

Jaký je rozdíl mezi českými a rakouskými játrovými knedlíčky?

Játrové knedlíčky jsou oblíbené také v bavorské či rakouské kuchyni. Zatímco u nás jsme zvyklí nalézt v polévce vícero malých knedlíčků, v Rakousku byste dostali jeden pořádný játrový knedlík (tzv. Leberknödel). Chuťově se nicméně od těch našich až tolik neliší. 

Rozdíl spočívá především v jejich přípravě, jelikož v Rakousku se namletá játra spojují se základem, který spíše připomíná recept na špekové nebo karlovarské knedlíky. Základ totiž tvoří staré pečivo, vejce a petrželka. Připravené knedlíky se následně nakrátko osmaží v oleji a poté dovaří ve vývaru.  Smažení jim dodává charakteristickou chuť. 

Příprava játrových knedlíčků

U nás se dělají z jater, vajíčka a často se ještě zahušťují strouhankou. Nejlepší jsou přitom játrové knedlíčky z vepřových jater. Z hovězích jater se také často připravují, ale u nich by někomu mohla vadit specifická vůně hovězího. Někdo pak nedá dopustit na játrové knedlíčky z paštiky.

Běžně se dochucují solí, pepřem, česnekem a majoránkou, někdo do nich přidává i trochu kmínu. Zároveň se nemusíte bát, aby vám při kořenění masa „neujela ruka“. Spíše je to vítané, jelikož část chuti knedlíčky ztratí, vyvaří se v polévce. Komu by nicméně vadilo, že játrové knedlíčky polévku zakalí a pozmění její chuť, může je vařit samostatně a do polévky přidat až těsně před podáváním.

Vaříte játrové knedlíčky v polévce, nebo zvlášť?

  • Rovnou v polévce
    70 %
  • Vařím je zvlášť
    20 %
  • Je mi to jedno
    0 %
  • Játrové knedlíčky celkově nevařím
    10 %

Do knedlíčků by nicméně neměla přijít mouka. Ta totiž způsobuje, že jsou knedlíčky poté tuhé. Kromě mouky může mít tvrdé játrové knedlíčky na svědomí vroucí voda. Po jejich vložení do vroucí vody je proto nutné plamen stáhnout a nechat polévku jen mírně probublávat. 

Zdroje: dvojka.rozhlas.cz, vysocina.rozhlas.cz, czechspecials.cz, webmd.com, kucharkaprodceru.cz

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek