Jde nám o místa. Snad přijdou Slováci

3. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Pozornost na sebe už téměř půl roku strhávají doktoři. V jejich stínu přitom celou tu dobu stojí zdravotní sestry. Ty, které oslovila Sedmička, tvrdí, že i ony mají mnoho důvodů k protestům.


„Sestry pracují dvanáct hodin v kuse, mají zodpovědnost a doktoři na ně akorát řvou. Nikdo je neocení,“ říká třeba brněnská zdravotní sestra Hana Oprchalová.

Kvůli výzvě Děkujeme, odcházíme a s ní spojenými výpověďmi lékařů podle ní hrozí, že o práci přijdou právě i sestry. Na rozdíl od doktorů však nedobrovolně. Pokud totiž třeba z ambulance odejde lékař a nebude ho mít kdo nahradit, vedení nemocnice se bude muset rozloučit i s ostatním zdravotnickým personálem. „Sestry to odnesou, bez doktora prostě pracovat nemohou. Není to od lékařů fér,“ prohlašuje Oprchalová. Sama však o místo strach nemá. Kvůli vyššímu platu opustila Fakultní nemocnici Brno a přijala místo na soukromé plastické klinice.

Její bývalé kolegyně takový pocit jistoty nemají. Vedení fakultní nemocnice v prosinci loňského roku evidovalo 130 výpovědí lékařů, a přestože někteří z nich výpověď stáhli, odchod více než stovky doktorů by podle odborníků znamenal propuštění stejného počtu sestřiček. Markéta Macholánová z oddělení interní geriatrické péče přesto doufá, že se odcházející české doktory podaří nahradit.

„Výpověď u nás podali všichni mladí doktoři. Zůstávají jen ti zasloužilí s vyššími platy, kterým se nevyplatí odcházet. Slyšela jsem, že volná místa po českých doktorech zaplní ti slovenští,“ podotýká sestra.

Protestující lékaře podporuje. „Pokud jejich protest povede ke změně ve zdravotnictví, tak s nimi souhlasím. Já bych taky nepracovala na desetinu úvazku jako lékaři bez atestace, kteří mají zaplacené čtyři hodiny, a přitom v nemocnici tráví devět hodin za stovku na hodinu,“ podotýká Macholánová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?