Je jasno. Pohotovost zajistí kraj

2. 3. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kdo se má od dubna postarat o zabezpečení lékařské pohotovostní služby a zajistit financování? Oproti počátečním pochybnostem náklady plně ponese Ústecký kraj. Na její zajištění má vydat jedenáct miliónů korun, jak odsouhlasili na středečním jednání krajští radní.


Úderem 1. dubna přestává být podle novely zákona o zdravotních službách zajištění lékařské pohotovostní služby záležitostí samosprávy, tedy kraje, a přechází na státní správu. Původně si kraj změnu v zákoně vykládal tak, že by si ambulantní pohotovostní službu měli organizovat sami lékaři. Stát ale krajům nově ukládá za povinnost zajistit ji v přenesené působnosti.

„Ministerstvo zdravotnictví chce po krajích, aby tuto povinnost plnilo za stát, mělo by tedy zajistit jasné pokyny k plnění této povinnosti, především finanční prostředky na zajištění státní správy, jako je tomu u jiných úkolů,“ kriticky zhodnotila tisková mluvčí kraje Magdalena Hanáčková. „To se však nestalo, stát tím kraj pouze pověřil bez zajištění základních podmínek. Proto musí Ústecký kraj na zajištění pohotovosti uvolnit prostředky z vlastního rozpočtu,“ doplnila Hanáčková.

Přibližně jedenáct miliónů z rozpočtu odboru sociálních věcí a zdravotnictví poslouží jako dosud na organizaci a zajištění jak pohotovostí, tak i prohlídky těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení.
V minulých letech dával kraj na zajištění pohotovostní péče přibližně čtrnáct milionů. Jedenáct milionů je poměrná část, která zbývá od 1. dubna do konce roku.

Pomohou města?

Dosud přispívala na zajištění ambulantní pohotovostní péče také města. Pro ně tato povinnost spolu se změnou zákona padá. Podle krajského úřadu je ale přinejmenším vhodné dále vyvíjet i aktivitu vedoucí k účasti měst na financování lékařské pohotovostní služby. Jinak by bylo pravděpodobně nutné zúžit rozsah zajištění pohotovosti v regionu ze současných čtrnácti okresních stanovišť na sedm, jak uvádí v tiskové zprávě.

Podle vyjádření Hanáčkové probíhají od úterý jednání s městy a výsledky napovídají, že by měla být pohotovostní péče zachována v současné podobě. Jednání mají pokračovat i v příštím týdnu, kdy se zástupci kraje sejdou také se starostou Kadaně a s primátorem Chomutova.

„Zatím jsme žádné přesnější informace od kraje neobdrželi, takže si počkáme na jasné stanovisko. Schůzka se má uskutečnit začátkem příštího týdne,“ reagoval primátor Chomutova Jan Mareš na otázku, zda je město připraveno se na financování pohotovosti podílet i nad rámec svých povinností.

Kadaňští už jsou oproti tomu už rozhodnuti. „Pohotovost samozřejmě chceme zachovat. V zastupitelstvu jsme jako každý rok odsouhlasili stejnou částku – jeden milión korun. Skládáme se na ni v poměru k počtu obyvatel s Kláštercem nad Ohří a menšími obcemi,“ upřesnil starosta Kadaně Jiří Kulhánek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?