Je libo zdravotní pojištění? Vyberte si...

29. 10. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Každá pojišťovna svým klientům poskytuje určité nadstandardní služby, které mohou nejen ušetřit peníze, ale také předejít závažným onemocněním...


Zdálo by se, že na výběru pojišťovny není co zkazit. Zdravotní pojištění je ze zákona povinné, výši srážek ze mzdy určuje stát, a služby pojišťoven by tudíž měly být stejné. Jenže to není tak docela pravda.

Kdo si platí zdravotní pojištění, má nárok na bezplatnou lékařskou péči. Pojišťovna mu hradí většinu lékařských zákroků, nezbytné léky i případnou hospitalizaci. Rozsah služeb určuje zákon. Na první pohled tedy není vůbec nutné jejich nabídky porovnávat. Jenže každá pojišťovna svým klientům poskytuje určité nadstandardní služby, které mohou nejen ušetřit peníze, ale také předejít závažným onemocněním. Všeobecná zdravotní pojišťovna jako svou nadstandardní službu inzeruje mimo jiné i vydávání dětských očkovacích průkazů. Klienti VZP mají nárok také na bezplatné preventivní vyšetření proti rakovině tlustého střeva. Kromě toho hradí 400 korun za třetí očkování proti klíšťové encefalitidě a přeočkování pro děti do 19 let. Pravda je, že očkování proti klíšťové encefalitidě mají ve svém programu nadstandardních služeb všechny zdravotní pojišťovny. V nabídce všech pojišťoven jsou navíc příspěvky na zubní rovnátka, a to od 300 do 1500 korun na jednu čelist. Samozřejmostí jsou programy preventivních prohlídek pro firmy a nechybějí ani speciální programy pro manažery.

Očkování zdarma

Česká národní zdravotní pojišťovna nabízí druhou a třetí vakcínu proti klíšťové encefalitidě zdarma. Kromě toho nabízí každé firmě samostatný program preventivních prohlídek, dětem do 18 let poskytuje příspěvek 700 korun na zubní rovnátka a nabízí zdarma hodinu týdně plavání ve vybraném krytém bazénu. Metal-aliance kromě příspěvku na očkování proti klíšťové encefalitidě poskytuje slevu na očkování proti hemofilovým nákazám dětí a doplácí na hormonální antikoncepci. Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví nabízí navíc pro děti do pěti let slevu na očkování proti zánětu mozkových blan, přispívá na hormonální antikoncepci a hradí preventivní vyšetření prsu, poruch metabolismu a karcinomu tlustého střeva. Revírní bratrská pokladna hradí poslední dávku při očko vání proti hepatitidě typu A i B u dětí a třetí dávku léčebného přípravku pro pacienty s obezitou. Kromě toho platí mamografické vyšetření prsu, poskytuje vitaminy a příspěvek těhotným ženám a podporu je antikoncepci. Zaměstnanecká pojišťovna Škoda hradí preventivní prohlídky vzniku osteoporózy u žen a karcinomu prsu, očkování proti klíšťové encefalitidě, chřipce, hepatitidě B a zánětu mozkových blan. Také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra svým klientům platí očkování proti zánětu mozkových blan. Přispívá na mamografické vyšetření žen, na obroučky brýlí pro děti, na dětskou ortopedickou obuv, podporuje prevenci prostaty u mužů a přispívá na antikoncepční tabletky. Hutnická zaměstnanecká pojišťovna hradí očkování proti klíšťové encefalitidě, zánětu mozkových blan a dává po pětisetkoruně na rovnátka, hormonální antikoncepci, vitaminy pro těhotné, mamografické vyšetření a na prevenci vzniku prostaty. Klienti Vojenské zdravotní pojišťovny mají zdarma očko vání proti hepatitidě B a dostávají 500 korun na rovnátka. Zdarma mají každoroční alergologické, cytogenické a imunologické vyšetření, komplexní neurologické vyšetření a preventivní vyšetření hemoroidů.

* * *

Jak změnit pojišťovnu

Pokud uvažujete o tom, že změníte zdravotní pojišťovnu, stačí zajít na nejbližší pobočku vybrané pojišťovny a sepsat smlouvu. Zbývající formality by měly zařídit pracovníci pojišťoven. Na stejné služby budou mít v případě vašeho souhlasu automaticky nárok i vaše děti.

Robert Zelenka, Týden, 29.10.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?