Je nutno zajistit bezpečnost zdravotníků

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Poslední zářijový den v Praze proběhla mezinárodní konference na téma „Bezpečnost pracovníků ve zdravotnictví: prevence poranění ostrými předměty“, kterou zorganizovala Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků (POUZP).




Cílem setkání bylo přiblížit obsah směrnice 2010/32/ EU, o prevenci poranění ostrými předměty v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních, a představit, jak je implementována do legislativy států Evropské unie (EU).
Předseda POUZP Bc. Tomáš Válek, DiS., v úvodu konstatoval, že tato problematika je v českém prostředí poněkud opomíjena, někdy dokonce samotnými zdravotníky. Varoval, že schází jednotný postup uplatňovaný v případě již vzniklého poranění a není sjednocen ani postup při nahlašování těchto událostí.
EU směrnici přijala 10. května 2010 a do legislativy a praxe států měla být převedena do roku 2013. Jak si členské země vedou v prevenci těchto poranění, představil spolupředseda European Biosafety Network prof. dr. Máximo A. González Jurado. Konstatoval, že 10 členských států transpozici závazných ustanovení směrnice zatím neprovedlo. V ČR podle něho byla ustanovení směrnice začleněna do již existujících právních norem a konkrétní právní úprava vztahující se jen na pracovníky ve zdravotnictví zatím chybí. Uvedl také, že dosud ani jeden ze států EU nezapracoval do právního řádu systém postihů. „Pracovníci ve zdravotnictví mají nárok na ochranu zdraví a tento nárok nesmí být ohrožen absencí právních norem. Je třeba ustanovení směrnice důsledně transponovat a implementovat do národních legislativ,“ řekl.

Míra implementace

Na důležitosti prevence výskytu poranění ostrými předměty a ochrany zdravotnických pracovníků před nimi se diskutující shodli. Lišili se však v názoru na míře zapracování směrnice do českého právního řádu.
Podle JUDr. Barbory Dubanské byla v ČR směrnice zapracována pouze částečnou novelizací již platných právních ustanovení. Příslušná legislativa je roztříštěná. Je třeba připravit nový právní předpis, který by problematiku upravoval komplexně a stanovil jasné povinnosti vyplývající ze směrnice.
MUDr. Anežka Sixtová z oddělení hygieny práce a pracovního lékařství MZ ČR obhajovala obecnou formulaci zákoníku práce a uvedla, že ministerstvo nemá žádné signály z Evropské komise, že by směrnice nebyla do české legislativy řádně převedena. Nejlepším ukazatelem funkčnosti přijatých opatření je podle ní stále klesající výskyt nemocí z povolání.
Hlavní sestra MZ ČR Mgr. Alena Šmídová je přesvědčena, že směrnice byla do české legislativy dobře zapracovaná, a dodala, že nemocnice si na ochranu před poraněními ostrými předměty vytvářejí vlastní předpisy. Mgr. Veronika Di Cara z České asociace sester (ČAS) rovněž soudí, že směrnice 32 je dobře transponována, a konstatovala, že situace je lepší ve větších zařízeních. Zmínila otázku výměny zkušeností ZZ a důležitost školení personálu.

Zkušenosti ze zahraničí

„Pro předcházení poraněním je nutné, aby sestra měla na výkon dostatek času, pracovala se správnými pomůckami a ve správném prostředí,“ zdůraznila prezidentka Slovenské komory sester a porodních asistentek Mgr. Iveta Lazorová. Prezident Komory maďarských zdravotnických pracovníků dr. Zoltán Balogh zmínil, že se systém nahlašování událostí zlepšil v souvislosti s akreditací zdravotnických zařízení, kde fungují standardizované postupy. Dorota Kilańská z Polské asociace sester poukázala na výzkum, provedený Evropskou federací sester. Zúčastnilo se ho celkem 6971 respondentů, 95 % tvořily sestry. Z výsledků mj. vyplynulo, že přetrvává nedostačné hodnocení rizik těchto poranění na pracovištích a využívání bezpečnostních pomůcek je také limitované.
V diskusi pak mimo jiné zaznělo, že nelze směšovat stav před a po přijetí směrnice EU. „Cílem není vypracovat systém nahlašování případů poranění, ale zabránit jejich vzniku,“ zdůraznil profesor Gonzáles. „Je třeba, aby se všechna opatření směrnice, tedy povinnost očkování personálu, vzdělávání a systému nahlašování událostí, dodržovala zároveň,“ uzavřel.
Závěrem Tomáš Válek shrnul plusy a mínusy implementace evropské legislativy do českého práva. „Studie o prevenci poranění ostrými předměty proběhly v řadě zemí a výsledky jsou podobné,“ konstatoval s tím, že u nás studie zaměřená pouze na zdravotníky zatím neproběhla. Prezentoval proto výsledky dotazníkového šetření, které POUZP spustila začátkem září 2014. Oslovila všechny skupiny zdravotníků zdravotnických zařízení všech zřizovatelů včetně managementu.
Poranění ostrým předmětem postihuje více než 50 % pracovníků ve zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?