Je odvolání primáře spojeno s úplatky?

12. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel ústecké Masarykovy nemocnice Jiří Madar včera odvolal špičkového operatéra a primáře ortopedického oddělení Jiřího Vrzalu. Stalo se tak jen několik hodin poté, co se náš list začal zabývat velmi vážnými podněty pacientů. Důvodem odvolání je pro vedení nemocnice zřejmě i dopis...


Severní Čechy - o jehož existenci jsme se dozvěděli od zdroje blízkého zdravotnickým kruhům. V něm se pacientka, jež absolvovala v roce 1996 operační zákrok na ortopedii, dotazuje ředitele nemocnice Jiřího Madara, jak toto zdravotnické zařízení naložilo s 5000 korunami, které poskytla Jiřímu Vrzalovi na nákup zařízení pro nemocnici. Pisatelka, Alena Šlefrová nám potvrdila, že se obrátila na ředitele nemocnice. A jak předání peněz ortopedovi podle ní probíhalo?

„V ordinaci, mezi čtyřma očima, obálkou. Bylo mi řečeno, že peníze jsou určeny na nákup zařízení pro nemocnici. Nechápala jsem to ale jako sponzorský dar, spíš tak, že když nebudou peníze, nebude operace,“ řekla Šlefrová. Ředitel nemocnice Madar popřel, že by primář ortopedie předal do pokladny Masarykovy nemocnice nějaké peníze, ale potvrdil, že vedení Masarykovy nemocnice se žádostí o prošetření už několik týdnů zabývá. Na dotaz, zda ví, že vedení nemocnice prošetřuje záležitost úplatků na ortopedii, Jiří Vrzala v pondělí večer odpověděl: „To vím až teď od vás.“ Informace o braní úplatků na oddělení však kategoricky popřel. „Ne! Na ortopedii se úplatky neberou.“

Podle našich informací se však přímo na ředitele Masarykovy nemocnice Madara obrátilo v letošním roce několik ortopedických pacientů nebo jejich rodinných příslušníků s tím, že je běžnou praxí přijímání úplatků za operaci či její urychlení.

„Dokud kauzu řádně neprošetříme, beru celou záležitost jako otázku pouze Masarykovy nemocnice. Dokázání převzetí úplatku je problematické a oznámení pouhých domněnek by mohlo poškodit dobré jméno nemocnice, včetně ortopedického oddělení,“

překvapivě odpověděl ředitel Madar na dotaz, proč má-li takové indicie, nepodal podnět Policii České republiky. Protože odvoláním, byť formálně „bez důvodu“, ve světě uznávaného ortopeda ve spojení s těmito stížnostmi právě dobré jméno Jiřího Vrzaly utrpí.

Zástupce ředitele ústeckého okresního ředitelství Policie ČR Jiří Laube na dotaz, zda eviduje trestní oznámení na ortopedické oddělení MN ve věci úplatků, odpověděl, že nikoli.

Odliv do Litoměřic

Také další pacienti potvrdili praktiky uvedené Alenou Šlefrovou. Protože však odmítli ke svým výpovědím uvést v tisku plné jméno a nebyli ochotni poskytnout informace pro případné policejní šetření, pokládáme jejich výpovědi za nevěrohodné. Co je však zajímavé, někteří z nich patří ke skupině pacientů, kteří byli původně „klienty“ ústecké ortopedie, avšak operativní zákrok absolvovali nebo absolvují v jiném okrese.

„Vedení nemocnice opakovaně řešilo fakt, že pacienti odcházejí na operační výkony v oboru ortopedie do Litoměřic. Tím nám klesají příjmy od zdravotních pojišťoven,“ poznamenala mluvčí Masarykovy nemocnice Kamila Němcová. V Litoměřicích vede ortopedii bývalý spolupracovník Jiřího Vrzaly v Ústí nad Labem.

„V Ústí pracoval kolega Beneš, byl nějaký čas mým zástupcem. Pak šel dělat primáře do Litoměřic. Pacienti přešli za ním. Navíc on má v Ústí ještě malou ambulanci,“ vidí důvod odlivu Vrzala.

Boj ortopedů?

Zdálo by se, že odvolání Jiřího Vrzaly z funkce primáře je na místě. Zákulisní informace však uvozují body jiného scénáře. Podle něho má jít o boj ortopedů o pacienty. Ředitel nemocnice Madar je totiž ortopedem dříve sloužícím pod Vrzalou, navíc provozuje soukromou ortopedickou praxi. Že by si dříve podivných okolností výběru pacientů nevšiml? „MUDr. Vrzaly si vážím jako vynikajícího ortopeda, ale dál odmítám cokoli komentovat,“ prohlásil Madar.

„Osobní spor absolutně vylučuji! Navíc jsem dnes spíš než ortopedem manažerem nemocnice.“ Podobně také reagoval Vrzala: „O žádné válce ortopedů nevím. Tento novinářský titulek mě skutečně překvapuje.“

Odpovědnost primáře

Pokud existují stížnosti pacientů na podobné praktiky, padá to vždy na hlavu primáře. „Padá to přímo na moji hlavu. Ale jde-li o úplatky, nevím o ničem,“

opakovaně prohlásil Vrzala. Řekl, že kontrola v podstatě není možná.

„Pacienti si na toto nikdy nestěžovali. Stěžují si hlavně na to, že nejsou schopní se k operaci dostat včas,“ dodal. Zároveň vyloučil, že lékař může takové situace využít a upřednostnit pacienta, který zaplatí.

„Vždyť na to je pořadník. Každý pacient, který jde na operaci, je přijímaný podle pravidel,“ vysvětlil. Zda on osobně nikdy nepřijal od pacientů žádné peníze, třeba i jako sponzorský dar, Vrzala odpověděl: „Sponzorské dary? S tím jsem nikdy nechtěl mít nic společného, i když zde byly tendence, že lidé chtěli dávat sponzorské dary, aby šli dříve na operaci. Nikdy jsem žádné peníze nepřijal.“

Podle Vrzaly souvisí šetření této kauzy s prodlužujícími se čekacími lhůtami na ortopedické operace. „Jestliže se objednací doby začnou protahovat, řekněme dva roky, vede to pacienty skutečně k pocitu, že musejí někde zaplatit, nebo že někdo manipuluje s pořadníkem. Tak to ale není. Vždy, když se prodlouží objednací doby nad neúnosnou dobu, vynoří se otázka úplatků. To už jsem zažil několikrát,“ poznamenal s tím, že k podobným úvahám vede i fakt, že přednostně jsou na operace bráni lidé, kterým hrozí akutní zhoršení stavu, úrazy, nádory či záněty.

„A lidé, kteří mají naplánované chronické operace, jsou čím dál víc odsouváni. Takže naše sliby, že přijdou na řadu třeba za rok, nejsou splněny,“ podotkl.

Kdo to ví?

Úřady a instituce indicie nemají. Například ústecký okresní zdravotní rada, Všeobecná zdravotní pojišťovna či ústy mluvčího Otakara Černého Ministerstvo zdravotnictví ČR nám sdělili, že žádné stížnosti ústeckých pacientů neevidují.

Signály, že ortopedie Masarykovy nemocnice požaduje od pacientů za operace zaplatit, zaznamenal od svých pacientů děčínský otolaringolog, šéf tamního sdružení České lékařské komory a člen zdravotnického a sociálního výboru krajského úřadu František Plhoň.

„Několik pacientů si spíš jen povzdechlo, že od nich ústecký ortoped chtěl peníze za operaci. Protože mi velice záleží na pověsti lékařů, tak bych si velmi přál, aby tyto stížnosti bylo možno vyvrátit a v tom smyslu jsem mluvil i s ředitelem Madarem při návštěvě krajského zdravotního výboru v Masarykově nemocnici,“ uzavřel Plhoň.

MARTINA SEEWALDOVÁ, Severočeské noviny, 12.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?