Je to šikana ministerstva vůči kraji

24. 6. 2009 10:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský hejtman David Rath se již několikrát pokusil o převod oblastních nemocnic do neziskového holdingu. Zatím ministerstvo tuto žádost odmítá. „Je to klasická úřednická obstrukce, jakási šikana ministerstva vůči kraji. Spor rozhodnou až volby,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz Rath.


Odmítli jste náhradu snížení cen léků za zrušení regulačních poplatků. Co Vám na tomto návrhu vadí?

Snížení úhrad léků o 5 procent znamená pěti procentní nárůst doplatků pacientů a ty tyto za poslední 3 roky stouply skokem o desítky procent. Jde o příliš rychlý nárůst spoluúčasti pacientů.

Uvedl jste, že by takové snížení mohlo dokonce znamenat i další zvýšení doplatků za léky. Z jakého důvodu?

K růstu doplatků dochází vždy, když klesnou úhrady. Je jen otázkou na jak dlouho a v jaké míře. To nelze dopředu odhadnout, ale vždy jde o dopad na pacienty.

Podle informací některých médií bude nebude Ludvík Hovorka hlasovat pro zrušení regulačních poplatků, v takovém případě by chyběl hlas pro další jednání ve sněmovně. Jak vidíte Vaše šance?

Ludvík Hovorka nejprve slíbil, že podpoří naši kompromisní variantu na zrušení poplatků, před několika dny však řekl, že ji nejspíše nepodpoří. Netuším, jak se nakonec rozhodne.

Senátoři také kritizovali schválení obou zákonů (na úplné i částečné zrušení poplatků), vidíte to zpětně jako chybu a důvod možného neúspěchu?

Jde o politické téma, počet návrhů byl zcela zástupný problém nemající na proces schvalování senátem žádný dopad.

Neúspěšně se pokoušíte o převod oblastních nemocnic do neziskového holdingu. Zatím ministerstvo tuto žádost odmítlo, tvrdí, že tak můžete učinit až po ukončení správního řízení o prvním návrhu. Jak na to reagujete? Jak budete v této věci postupovat dál?

První správní řízení skončilo tím, že jsme se neodvolali, neboť bychom zapadli do dlouhého přetahování s ministerstvem. Přesto se ministerstvo tváří jako bychom se odvolali a vymýšlí důvody, proč to nejde. Je to klasická úřednická obstrukce, jakási šikana ministerstva vůči kraji. Prostě ODS chce nemocnice prodat a nezisková forma se jim k tomuto záměru nehodí. Prostě bojují i neférově a protiprávně za svůj program tržního zdravotnictví. Fasi spor rozhodnou volby. Jde často o politickou při, ve které právní argumenty hrají až druhé housle.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?