Jeden majitel stíhán, druhý šéfem ČSSD

23. 2. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Stopy tendru vedou k muži stíhanému za podvody. Na zakázku měla také vliv firma funkcionáře sociální demokracie. Tendr na dostavbu mladoboleslavské nemocnice byl čistý, vyhrála nejlepší nabídka, opakuje středočeský hejtman David Rath.


Přestože tendr za téměř půl miliardy získala firma Neocity Ron, neprůhledné „eseróčko“ s prázdnou kanceláří, které si musí na stavbu najmout skutečnou stavební společnost.

Jenže bližší pohled za kulisy této zakázky ukazuje zajímavé souvislosti. Tendr totiž nepřipravovali krajští úředníci, ale byla to specializovaná firma ML Compet, již si kraj najal. Ještě před rokem a půl se však jmenovala EPG a patřila zajímavému člověku - Filipu Bušinovi, jehož policie nyní stíhá pro stamilionové daňové úniky.

Bušina měl jedinečnou trojroli - díky Rathovi se stal náměstkem středočeských nemocnic, patřila mu firma na organizování veřejných zakázek a ovládal navíc i stavební společnost, která tendry s přehledem vyhrávala.

Kraji však toto propojení nevadí a na mladoboleslavskou zakázku si najal opět stejnou firmu. „Kauza pana inženýra Bušiny ještě není vůbec dořešena,“ vysvětluje šéfka středočeských nemocnic Kateřina Pancová. S Bušinovou firmou prý podle Pancové byly vždy dobré zkušenosti. „Proč chodím pořád ke stejné kadeřnici? No, abych nevypadala jako blázen. Proč si vybíráte pořád stejného administrátora? Protože víte, že s tím nebudete mít problémy,“ odpovídá Pancová.

Jako kruh: soutěžím a vyhrávám

Nejméně do října 2008 patřila Bušinovi rovněž akciová společnost Stavby. Tehdy také začala dostávat nezvykle velké množství veřejných zakázek, a to často ve výběrových řízeních, jež připravovala pro státní správu právě EPG. Za poslední rok a půl jich bylo téměř za půl miliardy. Kruh se tedy uzavřel: tendr organizuje jedna Bušinova firma a druhá vyhrává.

Bušinovým vrcholem bylo, když se stal jedním z nejbližších Rathových spolupracovníků. Středočeské nemocnice okamžitě začaly pro pořádání tendrů používat firmu EPG svého nového nadřízeného. „Přišlo doporučení kraje, ať ji používáme,“ přiznal tehdy HN ředitel nemocnice Kolín Petr Chudomel.

Samozřejmě, Bušina je stále jenom podezřelý a firma mu již nepatří. Ale opět je nutné se podívat hlouběji: firmu dnes vlastní bývalý člen představenstva a Bušinův dobrý známý Miroslav Lepil. „Firmu jsem od něho koupil. Pan Bušina v ní už dnes nefiguruje,“ ujišťuje. Lepil je přitom Rathovým stranickým kolegou - a ne úplně bezvýznamným. Vede ČSSD v okrese Praha-východ. A jeho raketový vzestup ve straně je také mimořádně zajímavý.

Děláme i pro komunisty

Ještě počátkem roku 2009 měla sociálnědemokratická buňka v Říčanech jen pět členů. Krátce poté do ní vstoupil Bušina a pak i tři desítky dalších lidí. Až to vypadalo, že jde o „černé duše“, které mu měly zajistit hladkou a rychlou kariéru.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?