Jedna sestra na noční. Je to důvod k odchodu?

4. 9. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Další odliv sester. Právě ten prý hrozí Nemocnici Rudolfa a Stefanie. Alespoň to naznačuje anonymní pisatel dopisu, který zaslal z Divišova do redakce Deníku. "Noční slouží od začátku září jedna sestra a dvě sanitárky," upozorňuje dopis s tím, že se tato změna týká zatím jen interny. Právě tam ale připadá na zmiňované tři pracovnice přes 40 pacientů...


Na interním oddělení nemocnice pracuje v noci jen jedna sestra a dvě sanitárky. Není to nic zvláštního, nebo to přinese výpovědi?

Další odliv sester. Právě ten prý hrozí Nemocnici Rudolfa a Stefanie. Alespoň to naznačuje anonymní pisatel dopisu, který zaslal z Divišova do redakce Deníku. „Noční slouží od začátku září jedna sestra a dvě sanitárky,“ upozorňuje dopis s tím, že se tato změna týká zatím jen interny. Právě tam ale připadá na zmiňované tři pracovnice přes 40 pacientů. „Nikoho nezajímá, že se to sestrám nelíbí a že budou odcházet,“ varuje anonym. O změně se teprve ve středu dozvěděla také předsedkyně odborové Unie sester Lenka Bártová. „Musím si k tomu sehnat podrobnosti, pak budu jednat s vedením a teprve poté se mohu vyjádřit,“ uvedla. Obsah písma zná i ředitel nemocnice Milič Řepa. S některými pasážemi souhlasí, jiné ale považuje za zavádějící. „To, že budou sestry odcházet, je nesmysl,“ tvrdí direktor s tím, že jeho ústav přijal změnu, nikoli revoluční, zejména proto, aby sestrám umožnil v rozumném horizontu další zvyšování mezd. Sestra je odbornou pracovnicí pro ošetřovatelskou péči a má zodpovědnost a pravomoci, které nemůže dělat nikdo jiný. Spoustu ošetřovatelské péče ale zastávat nemusí. „Snahou nemocnice je, aby každý dělal jen to, co nezbytně musí,“ je přesvědčený Řepa a připomíná ještě, že racionalizace práce, k níž přistupuje NRS, čeká v podstatě celé české zdravotnictví. „Setry budou v budoucnu jen vysokoškolačky. Mrhat touto drahou, zodpovědnou a vysoce kvalifikovanou pracovní silou na to, aby byla prováděna běžná ošetřovatelská péče, je neekonomické. Sestry se vlastně jen přesouvají z těch, které vykonávají ošetřovatelskou péči na pozice těch, které ošetřovatelskou práci řídí,“ dodal ředitel benešovské nemocnice.

Zdeněk Kellner, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?